Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Copenhagen-cakes-Copenhagencakes-semlor-semla-1

These beautiful small cardamum buns filled with whipped cream and marcipan are by far one of my favorite traditional sweets. They’re originally Swedish, but here in Denmark I think it’s safe to say that we’ve fallen in love with them perhaps just as much as the Swedes, and therefore we’re starting to see them pop up here and there in the bakeries – especially in Copenhagen.

Semlor (plur. of semla) is traditionally eaten during this time a year, so I thought it would be perfectly fitting to update my old recipe with an English version, so all of you international readers can read (and bake) along.

Be sure to have a big stock of semlor ready for “Fettisdagen” (which this year falls on February 28th). I have no idea what the English translation of this is, but let’s just call it the international semla day, to keep it simple.

Copenhagen-cakes-Copenhagencakes-semlor-semla-2

Recipe in English
Buns (makes about 10 buns)
0,5 spsk cardamum
1,5 dl milk
25 g yeast
65 g sugar
0,25 tsk salt
75 g butter, room temperature
1 egg
ca. 325-360 g all purpose flour

1 beaten egg for brushing

 • Gently heat milk and cardamum until it is lukewarm. Add the yeast and stir until the yeast has mixed with the milk
 • Add sugar, salt, butter and egg og stir until the mixture is homogeneous.
 • Add the flour little by little while mixing. Knead the dough until it is smooth and elastic.
 • Cover the bowl with a damp cloth and leave the dough to rise for 45-60 minutes.
 • Pour the dough out on a surface lightly covered with flour and cut it into 10 pieces, depending on size. Roll the pieces into round bund and place them on a baking sheet with baking paper. Let the buns rise for 40 minutes
 • In the meantime preheat the oven to 200° C.
 • Brush the buns with the beaten egg and place the baking sheet in the oven. Let the buns bake for 6-7 minutes until they are lightly golden.
 • Take out the buns and let them cool.

Almond paste (can be replaced with good quality marzipan)
200 g almonds
50 g powder sugar
90 g sugar
A dash of water

 • Blanch the almonds and pour them into a food processor. Add sugars and give it all a good spin on high speed until everything is finely ground.
 • Add a little bit of water and mix it all together until the consistency is good.

The finishing touch
200 g marzipan or almond paste
A little bit of milk
0,4 dl whipping cream
Powdered sugar

 • Cut off the tops of the buns and use a fork to dig out the inside.
 • Mix together marzipan/almond paste, milk and a bit of the dug out bits from the buns. The concistency should be creamy but not runny. Add more milk if needed.
 • Fill the buns with the almond filling.
 • Whip the cream and pour it in a piping bag with an open star tip. Swirl the whipped cream an top of each bun and put the lid on. Sieve powdered sugar on the buns before serving.
copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

SHARE
SHOWHIDE Comments (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 1. Det ser virkelig ud til at være en lækker opskrift, den må jeg bestemt prøve. I øvrigt er Fettisdagen ikke den 17. februar, men den 28. 🙂

  1. Hej Marianne
   Sjovt at du har forvildet dig ind på den engelske version af min blog – ved du, at du kan skifte sprog øverst på siden? Blogindlægget er 2 år gammelt, fra da Fettisdagen faldt på d. 17. februar. Derfor datoforvirringen 😉
   De bedste hilsner herfra

   1. Arh, på den måde! Så giver det hele mening. I så fald var min kommentar bare lidt irriterende 😉 Men ved ikke hvorfor, men i mit bloglovin’ feed kommer dine indlæg udelukkende op på engelsk. Jeg troede egentlig bare, du var gået over til kun at skrive på engelsk.
    Men uanset hvad, så nyder jeg virkelig at læse din blog, den er så fantastisk inspirerende 🙂

    1. Haha nej slet ikke! Måske du har sat bloglovin til at følge mine engelske posts, der dukker op på copenhagencakes.com/en? Det er så længe siden jeg sidst har navigeret rundt i bloglovin, så er lidt rusten på det felt. Men prøv at se om der ikke skulle være en mulighed for at følge copenhagencakes.com/da/ i stedet 🙂 Der kommer langt oftere opskrifter op 🙂
     Tusind tak for de søde ord <3

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.