Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

En ovn, der sparer min tid. Det er en ovn, jeg kan lide!

Reklame for Samsung

Hvis bare jeg havde vidst…

Ja, det har jeg sagt til mig selv mange gange. Hvis bare jeg havde vidst, at det blev regnvejr i dag, så havde jeg medbragt en regnjakke. Hvis bare jeg havde vidst at der var verdens længste kø i supermarkedet, så havde jeg valgt et andet tidspunkt at handle på. Mange gange ville jeg i bagklogskabens lys have handlet anderledes. Jeg har de sidste par måneder fået en øjenåbner af de helt store, som jeg i den grad ville ønske, jeg havde kendt til noget før.

Jeg har, som de af jer, der følger min Instagram nok ved, indgået et længerevarende samarbejde med Samsung. I et par måneder har jeg haft fornøjelsen af at teste den nye ovn Samsung Dual Cook Flex, som i forsommeren flyttede ind i vores lille lejlighed.
I det følgende vil jeg prøve at sætte nogle ord på min oplevelse af ovnen so far, og hvad der præcis er ved den der gør, at jeg ville ønske jeg havde kendt til den noget før.

Tilbered to retter på samme tid

Jeg gider ikke vente til allersidst med at udløse spændingen. Svesken på disken, I ved. Lad os med det samme få sat nogle ord på, hvad der gør denne ovn genial. Ja. Jeg bruger sjældent ordet genial, men her kommer det altså alligevel. Og jeg mener det.

Ovnen her er bygget med et enormt ovnrum, der kan anvendes ganske som traditionelle ovne. Hertil kommer det ganske smarte, at ovnrummet kan inddeles i to ved at der indsættes en skilleplade. Ovnen registrerer så, at skillepladen er indsat, og displayet giver nu mulighed for at man kan sætte to forskellige temperaturer og to forskellige timinger – ét til hvert ovnrum.

Det er netop denne funktion, jeg uvidende har gået og manglet de sidste mange år. Alternativet havde været to ovne, men det ville vi aldrig kunne få plads til i vores køkken. Jeg kan simpelthen ikke tælle hvor mange gange jeg har bagt til fødselsdage eller fester, hvor jeg har stået i køkkenet time efter time og ventet på, at én kage har bagt færdig før jeg kunne indsætte den næste. SÅ meget spildtid, jeg nu ærgrer, jeg ikke fik eksekveret mere effektivt!

Denne smarte dual-funktion er naturligvis ikke kun handy, når det kommer til kagebagning. Altså, i mit tilfælde er det klart her jeg bruger det oftest. Men tænk bare hvor tjept det kan gå en anden gang, når fisken skal dampes ved én temperatur, og kartoflerne skal bages ved en anden. Eller når pizzaen skal bages ved super høj varme, mens desserten langtidshygger ved lavere temperaturer. You get the point…

Spar på energi og varme

Ovnens inddeling gør, at man kan nøjes med at tænde den øverste halvdel, hvis man ikke har en ret der fylder hele ovnrummet. Når der kun tændes for den ene halvdel af ovnrummet betyder det naturligvis, at der bruges mindre energi på at varme ovnrummet op. Det reducerer i øvrigt også tilberedningstiden.

Fordi ovnen kan inddeles i to rum har Samsung tænkt så smart, at ovnlågen naturligvis også kan åbnes én halvdel ad gangen. Jeg er ikke helt kommet over denne geniale funktion, og på en eller anden måde er det mig vildt behageligt at åbne øverste ovnlåge når kagen skal tages ud. Lidt ligesom når et barn insisterer på at være den, der trykker på knappen til elevatoren. Sådan har jeg det med den ovnlåge. Det er enormt pleasing at kun åbne den ene halvdel, der med et tryk på et håndtag glider op som en leg. På denne måde sørges der for, at det nederste ovnrum bevares lukket og dermed bevarer temperaturen. Når der spares på varmen spares der også på energien. Dét kan jeg lide!

Bruger man ovnrummet i dens helhed, uden at inddele rummet i to halvdele, åbnes lågen naturligvis helt som vanligt i én stor låge.

Smart forberedelse

Vi er trådt ind i det 21. århundrede – og det er Samsungs køkkenelementer også. Derfor kan ovnen kobles på hjemmets wifi, hvormed jeg kan styre ovnen fra min telefon. Det er ikke kun for at være ekstra magelig, når jeg fra min plads i sofaen kan sidde og skrue op og ned for temperaturen uden at skulle rejse mig fra mit komfortable leje. Det er også for at være tidsbesparende, når jeg på vej hjem fra arbejde kan sætte ovnen til at forvarme, så jeg ved den er klar når jeg træder ind ad døren.

App’en giver mig en notifikation, når den indstillede temperatur er nået og ovnen er klar, ligesom jeg efterfølgende også får en lille push-besked når tiden er gået og kagen er færdigbagt.

Og så er der naturligvis også den fantastiske sideeffekt, at jeg, de dage jeg arbejder sent, kan se på min telefon når min søde mand har tændt for ovnen. Det er ikke fordi jeg absolut vil overvåge ham. Men altså, det er nu på en måde meget hyggeligt, at jeg ved der er styr på det derhjemme.

Alt det andet…

Denne her ovn, den kan rigtig meget. Og selvom jeg har haft den på prøve i lang tid, er det endnu ikke alle funktioner jeg har haft fornøjelsen af at teste af. Jeg glæder mig ret meget til:

  1. At teste det grillspyd af, som fulgte med da ovnen kom. På grillspydet kan f.eks. påsættes en hel kylling, der roterer i ovnen mens det tilberedes.
  2. At tilberede kød med forstegningsfunktionen der først bruner kødet ved høj varme og derefter automatisk reguleres til en lavere temperatur hvormed kødet færdigsteges.
  3. At se ovnen rengøre sig selv med pyrolyse. Vi har endnu ikke haft brug for at anvende denne funktion, da vi er gode til at tørre ovnen pænt af hvis vi har bagt eller stegt noget, der har svinet lidt. Men med tiden bliver det uundgåeligt at der opsamler sig urenheder på ovnens vægge, og disse kan altså nemt afbrændes og fjernes med ovnens pyrolysefunktion.

På det helt personlige plan…

… så føler jeg, at denne ovn har skabt mere madglæde i hjemmet. Ovnlågens glas er så stort, at Selma let kan følge med i, hvad der tilberedes. Det er så hyggeligt at se hendes interesse for madlavning stige i takt med, at hun bliver ældre, og naturligvis i takt med, at faciliteterne er til det.
Ovnlågen er i øvrigt ganske kold, selv når der bages for fuld knald. Så jeg er helt tryg ved at hun står klinet op ad glasset for at følge med i kagens hævning. Hun har også selv fundet ud af hvordan man ved et hurtigt tryk på ovnens touchskærm kan tænde for lyset, så det hygger hun sig med at aktivere mens jeg kan slappe af velvidende, at når “tastaturlåsen” er aktiveret kan hun ikke ændre på andre af ovnens indstillinger.

Jeg glæder mig over at have mødt en ovn, der matcher vores behov til punkt og prikke. Ikke kun mit ekstreme bagebehov, men i høj grad også vores ganske almindelige madlavningsbehov, der både er blevet lettere, hurtigere og ikke mindst mere energivenligt.

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (0)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.