Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

SPONSORERET AF HERMESETAS

Over rigtig lang tid har jeg sideløbende med min blogaktivitet også arbejdet med at tilføje en masse opskrifter til Hermesetas’ onlinekogebog. Jeg har bagt, kokkereret, blendet, æltet og rørt hvad der føles som hundredevis af gange med dette sødemiddel ved min side. Derfor har jeg lært rigtig meget om hvad det vil sige at tage sukker ud af en opskrift, og erstatte det med et andet produkt, der ganske rigtig tilføjer sødme, men ellers ikke bidrager med helt de samme egenskaber.

Jeg har haft både vellykkede og fejlslagne oplevelser undervejs på denne rejse. Heldigvis flest af de gode slags. Nogle gange er det gået enormt godt med “bare” at skifte sukker direkte ud med Hermesetas. Andre gange kan det simpelthen ikke lade sig gøre. De fejlslagne retter har tvunget mig til at gå i tænkeboks og vurdere, teste og afprøve, indtil opskriften sad lige i skabet.

Her er de erfaringer jeg har gjort mig:

1. VOLUMEN

Når man bager med sukker vil sukkeret ikke kun tilføje sødme, men også konsistens og volumen. Man vil opleve, at når sukker udskiftes med sødemiddel, vil en kage ikke hæve på samme måde. Dette afhjælpes ved at tilføje 0,25-0,5 x ekstra bagepulver, end der står i grundopskriften.
Vær også meget opmærksom på ikke at underbage din kage, da den så vil falde sammen når den tages ud af ovnen. Sørg for at kagen får rigelig tid i ovnen.

2. FUGT

Når du bruger sukker i en kageopskrift vi sukkeret binde med vand, hvilket hjælper til at kagen får en svampet og fugtig konsistens. Sødemiddel har ikke den samme egenskab, og derfor oplever jeg, at kager her kan risikere at blive tørre eller klæge i konsistensen. Her er det vigtigt at huske på, hvad man kan tilføje til opskriften for at kagen bliver dejlig fugtig. Det kan f.eks. være bananer som i en god svampet banankage. Det kan være gulerødder, squash og mange andre grøntsager og frugter.

3. FLUFFYNESS

I manglen på et bedre ord, så bruger jeg fluffyness til at beskrive den luftige og cremede konsistens man opnår, når man pisker sukker med smør. Det kan f.eks. være når man starter en kageopskrift med at piske sukker og smør, før man tilsætter æg og de øvrige ingredienser og får en lækker dej.
Når sukkeret erstattes med Hermesetas vil man opleve, at smørret rent faktisk bliver ganske luftigt. Dog ikke helt så meget, som var det pisket med alm. sukker. Her skal man blot have tålmodighed, bruge en god røremaskine og skrue helt op for hastigheden. Så synes jeg man får et luftigt resultat, der er ret tæt på sukkerversionen.

4. KARAMELLISERET OVERFLADE

Nå jeg bager kager og cupcakes i ovnen plejer jeg at se godt efter, hvornår kagerne får en gyldenbrun overflade, og dermed er klar til at tages ud af ovnen. Det er sukkerets evne til at krystallisere, der blandt andet sørger for den gyldenbryne farve.
Kager bagt med sødemiddel får ikke naturligt denne karamelbrune farve, og vil derfor blive lysere i farven. For at hjælpe farven lidt på vej kan man spraye sin kage med smør umiddelbart inden den sættes ind i ovnen.

5. SMAG

Vi slutter med det allervigtigste punkt: Smagen. For helt ærligt, smager Hermesetas så ikke anderledes end sukker? JO! Det gør det, det vil jeg slet ikke skjule. Det smager klart anderledes, men ikke dårligere synes jeg.
I nogle opskrifter synes jeg nemt man kan smage, at der er brugt Hermesetas i stedet for sukker. I andre opskrifter er det vitterligt ikke til at opdage. Hvorvidt du kan smage sødemidlet kommer naturligvis an på, hvor stor en del af de samlede ingredienser, der udgøres af sukker/Hermesetas.
Brug gerne ekstra krydderier, vanilje og andre lækre smagsgivere i dine opskrifter, hvis du vil “camouflere” smagen af sødemiddel. Det synes jeg fungerer så godt, og det er en super nem måde at komme udenom det issue på.

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (2)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.