Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Sukkerfri stracciatella – Den bedste hjemmelavede vaniljeis med chokolade

SPONSORERET AF HERMESETAS

I rigtig mange måneder, over et halvt år faktisk, har jeg arbejdet på et super spændende projekt, som jeg ikke har delt her på bloggen. I samarbejde med Hermesetas har jeg udviklet et væld af spændende opskrifter, alt fra kager og is til drikkevarer og dressinger, hvor sukkeret er skiftet ud med Hermesetas sødestof. Det har været et slags “sideprojekt” (som man som opskriftsudvikler jo laver mange af), der ikke har haft til formål at blive delt her på bloggen. Opskrifterne er lavet ene og alene til Hermesetas’ egen online kogebog, og derfor har jeg ikke råbt højt om det her.

Min opgave har været at lave sukkerfri opskrifter, der smager lige så godt som deres sukkerrige pendant. Nogle gange har det været nemt. Andre gange, faktisk ret ofte, har det været svært. Men efter lidt eksperimenteren har det gang på gang vist sig, at det faktisk sagtens kan lade sig gøre. Jeg har lavet jordbærtærter, ispinde, cheesecake, citronkage, mille feuilles, vafler, cookies og meget, meget mere (se et udvalg af opskrifterne her).

Fælles for alle opskrifterne er, at jeg har leveret dem med stolthed, og jeg kan stå inde for dem. Ellers havde jeg naturligvis aldrig påtaget mig opgaven.

Jeg vidste det ville blive en svær nød at knække, for jeg er selv lidt en feinschmecker når det kommer til sukker i kager. Altså forstået på den måde, at jeg meget nødig skifter det ud med andre alternativer. Men jeg er blevet klogere. Og det kommer jo meget belejligt i forbindelse med at jeg har udsat mig selv for en form for sukkerdetox nu hvor der er et bryllup lige rundt om hjørnet. For jeg kan sagtens lade være med at spise sukker, men det er straks værre med at holde sig fra de søde sager, haha.

Jeg ved der er mange stærke holdninger til sukker versus ikke-sukker i kager og søde sager. Jeg har selv oplevet det på nær hold, da jeg fik startet en ophedet debat på Instagram for nogle måneder siden, da jeg delte et billede af en sukkerfri kage.

Min mission er på ingen måde at diktere, hvad der er sundt og usundt, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg laver det jeg laver, fordi jeg kan lide at eksperimentere med mad. I mange år har jeg vist jer, at jeg elsker at kreere kager i alle former og afskygninger. Det betyder også, at der skal være plads til kager og opskrifter til folk, der af forskellige årsager ikke spiser sukker. Og de opskrifter vil jeg hellere end gerne lave!

Og når noget lykkes så godt, som jeg synes det er gjort her. Ja, så deler jeg det altså med jer!

Denne gang har jeg lavet en uimodståelig portion is. Opskriften har jeg lavet ud fra min basis-opskrift på vaniljeis, og så har jeg tilføjet hakket mørk chokolade. Skal din is være helt igennem sukkerfri, så kan man købe sukkerfri mørk chokolade hos større supermarkedskæder. Er du ikke så striks med sukkeret, så vælg blot en almindelig god mørk plade og smil over, at resten af isopskriften er uden tilsat sukker men stadig smækkerlækker.

Ingredienser (ca. 1,5 L færdig is)
200 g past. æggeblommer
30 g Hermesetas Drys-Let
8 dl sødmælk
2 vaniljestænger
7 dl piskefløde
120 g mørk chokolade, 70%

 • Hæld æggeblommer og Hermesetas Drys-Let i en skål og pisk det igennem indtil massen bliver tyk.
 • Hæld sødmælk i en gryde, flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, og tilsæt vaniljekorn samt tomme -stænger til mælken i gryden. Varm det forsigtigt op til kogepunktet mens der røres rundt.
 • Tag gryden af varmen og lad det trække i 10 minutters tid. Fisk derefter de tomme vaniljestænger op af gryden.
 • Varm igen vaniljemælken op og tilsæt så en smule i æggeblommemassen under omrøring. Hæld hele æggeblommemassen tilbage i gryden med mælken og varm det op under omrøring til 80 ºC og massen begynder at tykne til en fin vaniljecreme.
 • Hæld cremen i en skål og beklæd skålen med køkkenfilm, der lægges helt nede på cremen og op ad skålens indersider. Stil skålen på køl og lad det køle helt af.
 • Hæld piskefløden i vaniljecremen og rør det rundt. Hæld cremen på en ismaskine og kør den indtil isen får softice-konsistens.
 • Hak chokoladen groft og hæld den i isen. Fortsæt med at køre isen på ismaskinen indtil isen er klar, og hæld det i en bøtte med låg der stilles i fryseren.
copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (4)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Har du nogensinde en oplevelse af, at sødestoffer giver en underlig bismag – her snakker jeg ikke on Hermesetas, men mere generelt forskellige sødestoffer. Nogen gange oplever jeg slet ikke manglen på sukker, men andre gange smager tingene så kraftigt af alt muligt andet, at det er helt uspiseligt for mig. Jeg kan for eksempel ikke udstå smagen af det ellers så populære stevia. Når det gælder sukkerfrit bagværk foretrækker jeg selv at bage kager, der er naturligt sødet af fx frugtsukker fra bananer eller lignende, men det er selvfølgelig også mere begrænsende. Hvad tænker du?

  1. Hej Liza
   Det er et rigtig godt spørgsmål. Og du har fuldstændig ret i din betragtning. Jeg kan også godt relatere til den bismag du nævner, men jeg tror det simpelthen er mere en “anderledes” smag af sukker, end almindeligt sukker, som er svær at vænne sig til. Når det er sagt, så synes jeg også at man sagtens kan undgå at denneher bismag er fremtrædende, ved at ramme den rigtige dosering. Det prøver jeg rigtig meget på med mine opskrifter, så det håber jeg I også kan smage når I laver opskrifterne derhjemme 🙂

 2. Det er vel nok vildt dejligt med lækre opskrifter uden sukker. Har nemlig forholdsvis ny diabetes og da madlavning altid har været min store passion , leder jeg jo med lys og lygte efter gode opskrifter. Tak

  1. Kære Birgitte
   Hvor er det bare dejligt at høre, at du kan bruge mine opskrifter! Det er præcis det der gør, at jeg bliver ved med at lave dem. Det skal nemlig være muligt at lave alle de gode opskrifter selvom man døjer med diabetes.
   Alt godt til dig, og håber din madlavningspassion varer ved!

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.