Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Fastelavnstid er lige rundt om hjørnet, og dermed også tid til fastelavnsboller. Jeg er dog klart mere til den svenske version, semlor, end jeg er til klassiske fastelavnsboller. No judgements, for jeg kan altså også godt lide en god fastelavnsbolle med vaniljecreme og hele baduljen. Men der er nu altså bare noget helt specielt ved en semla med en skøn og luftig kardemommebolle, blød marcipanblanding og masser af flødeskum.

Jeg er ikke helt upartisk, for min svaghed for semlor har helt sikkert noget at gøre med mit svenske ophav. Jeg er halvt svensk, og jeg husker semlor helt tilbage fra mine første minder fra Sverige. Det var en slags luksusting. Ikke fordi der var noget luksuriøst over dem, men mere fordi at det var noget helt særligt når man tog med de voksne på svensk konditori og nød en semla. Det var et lige stort øjeblik hver gang. Oj, hvor jeg nød det! Og jeg får stadig den samme følelse den dag i dag, når jeg får tid til at sætte mig ind på et svensk konditori, hvor jeg selvfølgelig altid bestiller en semla.

En semla er bygget op omkring en luftig tebolle som base. Bolledejen er naturligvis fyldt med masser af kardemomme. Her synes jeg virkelig det gør en forskel at bruge kardemomme af god kvalitet. Det er ikke bare noget jeg skriver for at lyde fin på den, men man kan virkelig smage forskel på de dér 5-kroners krydderipakker fra supermarkedet, og så en ægte god stødt kardemomme fra en specialhandel.
Det gode ved en semla er naturligvis ikke kun tebollen alene. Det er fyldet! Man skærer et trekantet låg af tebollen, og sørger for at skære låget dybt nok ned så det efterlader et hul i bollen. I dette hul skal fyldet i. I Sverige bruger man mandelmasse som grundelementet til det første fyld. Mandelmasse er en slags marcipan, men har en større procentdel mandler og en mindre procentdel sukker end marcipan. Jeg er endnu ikke stødt på mandelmasse i supermarkederne i Danmark (er I det?), så i opskriften her har jeg brugt almindelig marcipan som grundelement, og tilsat ekstra mandler for at få en masse der minder mest muligt om den klassiske svenske version.

Bollerne er absolut bedst på den dag, de bages. De kan godt blive en lillesmule tørre på 2. dagen, så jeg anbefaler, at du bager dem den dag de skal serveres.

Fyld kun fyld i det antal semlor du skal bruge. Har du overskydende boller kan du gemme dem i en pose eller lufttæt beholder, og varme dem en smule op når du efterfølgende vil spise dem. Det gør dem bløde og gode igen.

Ingredienser (14 stk.)
Boller
2 dl sødmælk
25 g gær
260 g hvedemel

160 g hvedemel
1 æg
½ tsk salt
1 spsk stødt kardemomme
100 g smør, stuetemperatur
85 g sukker
Smør til pensling

 • Varm sødmælk op til det er lunkent og hæld det i en stor skål. Smuldr gær i skålen og rør til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen mens der røres. Fortsæt indtil al hvedemelet er tilsat og dejen er fin og ensartet.
 • Læg et fugtigt klæde over skålen og lad dejen hvile i 15 minutter.
 • Tilsæt de resterende ingredienser til dejen og ælt dejen igennem indtil den er blank og elastisk (tager ca. 7 minutter i en røremaskine med dejkrog).
 • Del dejen i 14 lige store dele, som du ruller til fine små boller. Placér bollerne på en bageplade med bagepapir.
 • Læg et fugtigt klæde over bollerne og stil dem til hævning et lunt sted i 2 timer.
 • Tænd ovnen på 210 ºC (alm. ovn, ikke varmluft) og pensl bollerne med smeltet smør. Bag bollerne i ca. 10 minutter eller indtil de er tilpas gyldne.

Mandelfyld
200 g marcipan
20 g mandelmel
20 g mandler
1 tsk stødt kardemomme
Korn fra 1 vaniljestang
30 g flormelis
0,5 dl mælk

 • Hæld marcipan og mandelmel i en skål. Hak mandlerne groft og hæld dem i skålen. Tilsæt kardemomme, vaniljekorn og flormelis, og rør det hele godt sammen.
 • Tilsæt mælken lidt ad gangen mens der røres. Stop når du er tilfreds med konsistensen. Mandelfyldet skal være blødt, men ikke flydende.
 • Hæld mandelfyldet i en sprøjtepose.

Semlorne samles
0,5 L piskefløde
Flormelis til pynt

 • Pisk fløden til en blød flødeskum og hæld det i en sprøjtepose med en stor stjernetyl.
 • Skær et trekantet låg af alle bollerne. Sørg for at skære dybt ned i bollen, så der efterlades et hul i midten.
 • Fyld mandelfyldet i hullet og dekorer derefter med en “swirl” af flødeskum. Sæt låget på bollen og sigt til sidst et fint lag flormelis over.
copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (4)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Lavede disse semlor i går, efter i et par år at have forsøgt mig med skuffende opskrifter og resultater, og de var en absolut bragende succes hos alle mine gæster.

 2. Smukke billeder Cecilia. Og er (selvfølgelig) helt enig med dig om at den svenske semla er den bedste!

  PS. Er vild med dit nye design. SÅ fint.

  1. Taaak hvor er du bare sød! Og ja, of course! Svenske semlor er det bedste. Faktisk det bedste i verden i det hele taget 😉

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.