Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Min nytårsdessert: Rødt mousseæble med Grand Marnier og æble-center

Nytårsaften er vanen tro aftenen hvor man har mulighed for at gå helt amok hvad angår desserter. Det er ikke unormalt at gå i desserttanker i flere uger (måneder?) op til d. 31/12, i hvert fald ikke hvis man er mig. Eller hvis man er jer. For I er sgu også en god håndfuld dessertelskere derude! Jeg kan se i bloggens statistik at allerede i starten af december begynder I at besøge opskrifter på nytårsdesserter, og jeg kan så meget godt følge jer! Jeg gør det samme, haha!

Hvis ikke man skal lave en dessert lidt ud over det sædvanlige til nytårsaften, hvornår så? Da jeg var i Paris tilbage i starten af december købte jeg et par nye silikoneforme, og planen var hele tiden at jeg ville bruge en af dem til nytårsdessert. Jeg var bare ikke helt sikker på hvilken form jeg ville bruge og hvad jeg overhovedet skulle lave.

Jeg har længe fulgt ham her på Instagram, og han laver simpelthen de vildeste kager. Det har kriblet så længe i mine fingre for at gøre ham kunsten efter, men jeg har simpelthen ikke turdet. Jeg er slet ikke noget nær så dygtig, og jeg har hverken redskaberne eller fingersnilden til at lave så smukke spiselige frugter. Men altså… Man lærer jo aldrig noget hvis man ikke tør kaste sig ud i noget nyt.

Så jeg tog en beslutning: Der skulle dessertæbler på bordet til nytårsaften!

… og det kom der! Drønflotte, spejlblanke, enormt lækre æbler, endda! Æblerne består af en kerne med æblepuré og sprøde rå æblestykker omgivet af en enormt lækker og fløjlsblød bavaroise (en slags “mousse” med fløde og æg) med Grand Marnier. Under æblet er der en lille vaniljekagebund og slutteligt er æblet overhældt med gudesmuk rød glaze.

En opskrift som denne kræver ikke enormt meget udstyr, men det kræver som minimum at man har de rigtige silikoneforme. Jeg har brugt følgende forme:

Lige et par hurtige ord om “reklamelinks”: Det er noget nyt jeg er begyndt at bruge. Hvis du køber et produkt via et af mine links, så tjener jeg en (meget) lille kommission. Jeg linker kun til produkter jeg selv bruger og som jeg varmt kan anbefale. Du får stadig samme gode produkt til samme gode pris som hvis du købte den ad andre veje, men på denne måde får jeg lov at tjene en lille procentdel, hvilket er med til at støtte mit arbejde.

Har du ikke ovenstående forme, og har du ikke tænkt dig at investere i dem, så kan du altså sagtens bruge denne opskrift alligevel. Selve bavaroisen er nemlig så lækker, at jeg synes den fortjener at blive brugt i mange andre desserter end lige dette æble. Du kan f.eks. anrette desserten direkte i glas og stadig få verdens lækreste dessert ud af det!

Jeg har i øvrigt en indrømmelse… Den fine spejlblanke røde glaze på æblet, den har jeg ikke selv lavet. Beklager meget, men jeg må hellere være ærlig! Desserten var imponerende nok i sig selv, så tidspresset og en grædende nytårsbaby gjorde at jeg ikke følte at jeg også behøvede imponere med at bruge tid på hjemmelavet glaze. Det bliver altså næste gang. For jeg har lavet spejlblank glaze før, og det er gået så godt, så jeg vil og tør godt igen. Men lige denne gang, der købte jeg den altså færdiglavet. Og ved i hvad? Den smagte godt og den var nem at anvende og gudesmuk, så jeg fortryder intet haha. Det var i øvrigt denne glaze jeg brugte (reklamelink).

Opskriften har jeg fundet inspiration til hos Silikomart selv. Ja, de laver altså både skønne silikoneforme (tror jeg er oppe på en samling på over 20 styks) OG laver opskrifter der passer til. Jeg har freestylet lidt her og der og i øvrigt også ændret i opskriften så den passer til vores danske køkken – det er nemlig ikke alle ingredienser i den italienske opskrift der er lige til at gå ud og få fat i herhjemme.

Kagen skal bages over 2 dage. Eller på en enkelt dag hvis du laver de første elementer om morgenen. Det er nemlig vigtigt at selve æblekernen er helt frossen inden du laver Grand Marnier-bavaroisen.

Resultatet? Det blev intet mindre end fantastisk. Nu er jeg normalt ikke typen, der nogensinde praler af sig selv. Men jeg er SÅ stolt af disse æbler. Ikke alene blev de enormt flotte. De smagte også fantastisk. Jeg kunne spise en hver dag resten af mit liv, og mit liv ville være komplet!
I selve Grand Marnier-bavaroisen har jeg brugt 2 blade husblas, men jeg synes godt moussen kunne have været lidt mere fast. Derfor har jeg skrevet at der skal bruges 3 blade i opskriften herunder. Måske skal der endda bruges 4, men det kan være jeg skal eksperimentere mig frem til det nøjagtige antal i fremtiden.

Vær opmærksom på at opskrifterne herunder giver en del mere kagebund, æblecenter og mousse end du skal bruge. Men det er bare så enormt svært at arbejde med bittesmå mængder og stadig få det til at blive perfekt i konsistensen, så nogle gange er man nødt til at lave lidt mere end der er behov for. Men set fra den gode side, så må du her snacke lige så meget du har lyst til undervejs mens du arbejder i køkkenet. Ellers er der plads til at lave et par æbler mere hvis du har ekstra forme/glas til det.

Held og lykke med dine desserter, og velbekomme!

Opskrift (til 5 stk.)

Kagebund
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver
¼ tsk salt
30 g smør, stuetemperatur
100 g sukker
1 æg, stuetemperatur
½ tsk vaniljeekstrakt
0,8 dl kærnemælk, stuetemperatur

 • Forvarm ovnen til 175 ºC (alm. ovn, ikke varmluft).
 • Smør en lille springform (16 cm) og drys den med mel. Bank det overskydende mel ud.
 • Sigt mel, bagepulver og salt sammen i en skål.
 • Hæld smør og sukker i en ny skål og rør det sammen ved høj hastighed indtil det bliver lyst og luftigt. Sænk hastigheden til medium og tilsæt ægget. Tilsæt vaniljeekstrakt og rør igen.
 • Tilsæt skiftevis lidt af melblandingen og kærnemælken mens der røres. Fortsæt indtil alt er tilsat.
 • Hæld dejen i springformen og bag kagen i ovnen i 30-35 minutter eller indtil du kan stikke en pind i kagen uden at der hænger dej ved.
 • Tag den færdigbagte kage ud af ovnen, tag den ud af springformen og lad den køle af på en bagerist.

Æblekerner
80 g Granny Smith-æble (til puré)
1 blad husblas
5 g citronsaft
10 g sukker
5 g Grand Marnier – mere efter behov.
50 g Granny Smith-æble (til de rå æblestykker)

 • Start med at lave puréen. Skræl æblet og stil det i en varm ovn 200 ºC (alm. ovn, ikke varmluft). Når æblet er blevet blødt tages det ud af ovnen og kernehuset skæres fra. Blend æblet helt fint til puré.
 • Læg husblassen i en skål med koldt vand i 10 minutter.
 • Tag 80 g af æblepuréen og hæld det i en gryde sammen med citronsaft og sukker. Varm det op indtil sukkeret opløses. Kram vandet fra den udblødte husblas og smid husblassen i gryden. Rør til det opløses i den varme æbleblanding.
 • Hæld 5 g Grand Marnier i gryden og smag til. Tilsæt evt. mere efter behov.
 • Skræl et æble og skær kernehuset fra. Skær æblet i små tern (ca. 0,5×0,5 cm). Hæld 50 g æbletern ned til æblepuréen og rør det godt sammen.
 • Hæld æbleblandingen i hullerne i silikoneformen og stil formen i fryseren med det samme. Lad det fryse helt inden du går i gang med moussen.

Grand Marnier-bavaroise
3 blade husblas
80 g sukker
64 g past. æggeblomme
100 g piskefløde
100 g sødmælk
Korn fra 1 stang vanilje
40 g Grand Marnier
560 g piskefløde (til flødeskum)

 • Læg husblassen i en skål med koldt vand.
 • Hæld sukker og æggeblomme i en skål og pisk det igennem indtil det bliver lyst og tykt.
 • Varm fløde og mælk op i en gryde til 80 ºC. Det må endelig ikke koge. Hæld langsomt den varme mælkeblanding i skålen med æg og sukker mens der piskes.
 • Tilsæt vaniljekorn og rør dem ud i blandingen.
 • Hæld det hele tilbage i gryden og varm det langsomt op under omrøring indtil det bliver 85 ºC. Tag gryden af varmen og lade det køle af til 24 ºC.
 • Kram vandet fra husblassen og smelt det i en skål i mikroovnen. Hæld den smeltede husblas i den afkølede creme og rør rundt. Tilsæt Grand Marnier og rør igen.
 • Pisk de 560 g piskefløde til flødeskum og vend den forsigtigt i cremen.

Æblerne samles
Rosmarin eller andre krydderurter til æblernes stilke

 • Hæld bavaroisen i en sprøjtepose og sprøjt 30 g i bunden af hver æbleform, placér en frossen æblekerne i midten og sprøjt mere bavaroise rundt om og ud over. Lad der være plads til at kagebunden kan være der.
 • Skær kagebunden over på langs så bunden er ca. 0,5 cm høj. Udstik runde stykker med en 3 cm rund udstikker eller et lille rundt glas, der passer med størrelsen på silikoneformens åbning. Placér en kagebund ovenpå bavaroisen i hver æbleform og tryk den let ned i bavaroisen.
 • Stil æbleformen i fryseren og lad æblerne fryse helt til.
 • Tag æblerne ud af fryseren en time før servering og placér dem på en rist. Opvarm glazen til 30 ºC og hæld den over de frosne æbler.
 • Jeg har brugt et lille stykke rosmarin som æblets stilk, men du kan også bruge andre krydderurter, eller hvad du nu lige har ved hånden.
copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (0)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.