Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Nu trækker jeg stikket for en stund

Det kniber lidt med julehumøret herhjemme. Jeg har arbejdet alt, ALT for meget i december. Så meget, at jeg kan mærke at jeg savner min familie og jeg savner at lave ingenting, og også så meget at jeg helt konkret kan mærke jeg er i søvnmangel, overskudsmangel, ja mangel af alt, hvad der er rart og hyggeligt.

Jeg har med vilje knoklet virkelig meget på den sidste måned. Som I ved startede jeg som fuldtidsselvstændig tilbage i september, og det der med at indtægterne svinger fra måned til måned, det har jeg svært ved at vænne mig til. Den første måned lagde jeg ud med to ugers influenza efterfulgt af en baby der blev ramt af mellemørebetændelse, den lille stakkel. Så det var en rimelig sløv opstart hvor jeg på ingen måde fik arbejdet det jeg ville. Det har jeg så taget revanche for senere hen. På det seneste kan jeg mærke at både blog- og opskriftsarbejde er kommet virkelig godt op at køre, og så er det svært ikke bare at ride med på bølgen når det hele går så godt. Jeg siger ja til for mange freelanceopgaver, jeg tager et smut til Paris for at arbejde fordi det er skide sjovt og en anderledes opgave, jeg tager til for mange møder fordi jeg vil mingle og connecte.
Det har resulteret i, at jeg arbejdsmæssigt er et enormt godt sted lige nu. Nøj hvor er jeg bare glad og taknemmelig for alt det arbejde jeg har for tiden. Men jeg kommer hjem kl. 16-17 og kan kun være sammen med min lille datter i to timer inden hun skal i seng, og når hun er lagt tager jeg mig selv i at finde computeren frem og sidde og arbejde videre resten af aftenen indtil jeg selv skal i seng. Stop en halv. Det er altså for meget af det gode.

Derfor har jeg sagt til mig selv, at efter jeg gik hjem fra kontoret i går, så gik jeg på juleferie. Eller, ikke juleferie, men hyggeferie. Herhjemme har vi nemlig valgt ikke at fejre jul på den helt klassiske måde i år. Det bliver kun Patrick, Selma og jeg herhjemme juleaften. Vores lille familie har brug for ro og for en masse alenetid, og det skal vi virkelig dyrke nu! Madelskere som vi er, så kan vi dog ikke undvære flæskesteg, and, brunede kartofler, risalamande osv. Og det kommer simpelthen til at blive så hyggeligt, jeg glæder mig helt vildt.
Min kæreste og jeg har aldrig været de helt store “julemennesker”. Jeg kan huske dengang jeg gik i gymnasiet, at jeg vistnok et par år i træk sagde fra og ikke gad tage med min familie ud at holde jul. Så blev jeg hjemme og så nogle film og hyggede med det. Så mødte jeg min kæreste, og hans forældre er (ligesom mine) skilt og gift på ny, og derfor har vi nu fire sæt forældre, fire måder at fejre jul på, fire familier der skal besøges i juledagene og fire vidt forskellige geografiske lokationer der skal rejses til. Forstå mig ret, det er SÅ hyggeligt, men det er også meget. Rigtig meget. Nu er vi blevet forældre, og vores lille pige er først lige kommet ovenpå et laaangt kolikforløb, så vi er først nu rigtig begyndt at kunne slappe helt af sammen og bare nyde tresomheden som en familie i harmoni.
Så vi skal bare være os tre sammen d. 24. december. Uden julehejs og julestress. Vi giver heller ikke hinanden gaver. Selma er endnu alt for lille til at forstå det med gaver, og Patrick og jeg har både en altan og et bryllup at spare op til, så i år har vi været enige om ikke at give gaver. Det føles rigtig rart ikke at fokusere på gaveræs, som ærlig talt hvert år har stresset mig lidt. Jeg kan også mærke på venner og kollegaer at de er meget oppe at køre over de dér gaver. “Neeej, jeg mangler at købe gave til den og den”, “har Magasin ikke åbent til kl. 24?”, “jeg håber ikke den og den synes min gave er for lille” er bl.a. sætninger jeg har overhørt de sidste par uger. Det føles befriende rart at stå udenfor hele det show.
Julepynt, juletræ, nissehuer og alt det der gør vi os heller ikke i her i lejligheden. Der var engang jeg syntes sådan noget var hyggeligt, men jeg kan ærlig talt mærke at jeg har mistet hele den der julehyggestemning, som før i tiden kom med julemusik og juletræ med lys.

Når jeg “står udenfor” som en slags ikke-julefejrer og observerer det overforbrug der finder sted, køb-og-smid-væk-kulturen (se bare hvor mange juletræer der bliver fældet blot for at blive kasseret igen på den anden side af julen) samt hvordan alle andre stresser op til jul både over indkøb og økonomi, så føler jeg mig helt lettet over at jeg(/vi) i år har turdet sige fra. For det er faktisk ikke helt nemt at sige fra overfor julen. Og sin familie, der bare enormt gerne vil have at man kommer forbi til jul. Folk undrer sig virkelig når man siger, man har valgt ikke at holde jul. Jeg kunne lige så godt have sagt at jeg kom fra Mars.
Jeg vil overhovedet ikke virke dømmende eller “bedrevidende”, for jeg synes det er så fint at alle andre holder jul. Jeg forstår virkelig at folk synes at jul er den allerhyggeligste tid på året, for sådan har jeg selv haft det. Jeg føler den bare ikke rigtig i år.
Jeg er naturligvis blevet kaldt Mr. Scrooge og Grinch et par gange, men det har været med et smil på læben, så det tager jeg ikke så tungt.

I overmorgen, juleaftensdag, der skal min lille og familie og jeg bare hygge om hinanden. Vi skal spise en god morgenmad med hjemmebagte surdejsboller. Vi skal gå en lang tur på Amager Fælled, og hvis vi er heldige er der både heste og æsler ude at græsse, som vi kan hilse på. Det ville da lige være prikken over i’et, hvis det også blev snevejr! Men man tør efterhånden slet ikke håbe… Og så skal vi spise lææækker middag med hele baduljen lavet fra bunden. Det salte køkken er ikke min stærke side, obviously, så bliver første gang jeg selv kaster mig ud i et måltid af den kaliber, men jeg er super klar på det og krydser fingre for at det ikke ender i bløde svær og en tør and. Når Selma er lagt skal Patrick og jeg nyde et glas vin, måske se en film eller bare snakke. Det skal nok blive en dejlig dag, og jeg glæder mig helt vildt.

Det kan være, når Selma bliver lidt ældre, eller måske allerede næste år, at vi er 100 % klar på julen igen. Det er jeg helt åben for.

Nu vil jeg lukke ned, gå på weekend, og trække stikket for en stund. Jeg vender tilbage på den anden side af julen med en ordentlig omgang nytårsopskrifter som jeg har planlagt til jer.

Rigtig glædelig jul <3

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

SHARE
VISSKJUL Kommentarer (17)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Rigtigt glædelig jul.
  Hvor er jeg bare vild med din/jeres beslutning. Dejligt du “tør” sige fra, så du/i kan få slappet af og nydt hinanden. I disse tider hvor alt skal ligne et glansbillede er det vigtigt at kunne sige fra når stressen rammer en.
  Min mand og jeg er begge skilsmisse børn så vi har også 4 hold forældre vi skal holde hos. Vi har valgt at sige vi holder jul hjemme også må familien komme til os. Det resulteret (fordi forældrene skulle til vores søskende mm) i at vi sidste år sad min mand, jeg og vores 2 piger juelaften, det var simpelthen så hyggeligt, ingen stress og alt foregik stille og roligt og vi lavede vores egene juletraditioner (min mand er fransk så en blanding af Dansk og Fransk) .
  Da vores piger var mindre gav vi dem heller ikke gaver, og i dag er det kun en maget lille ting da der jo altid er en overfold af gaver når der er 4 hold bedsteforældre, oldeforældre og onkler/moster mm der giver gaver.

  Jeg håber I får nogle rigtigt dejlige fridage hvor I får nydt tiden fuldt ud.

  Tak for en god blog med lækre opskrifter.

  Bare vent til lille fisen bliver større så skal julestemningen nok komme. 🙂

  1. Kære søde Mie
   Sikke en fantastisk besked at få! Den gjorde mig bare super glad! Det lyder også bare som den bedste løsning for din lille familie, jeg kan jo selv sætte mig ind i behovet for en juleaften af den mere stille slags. Det er godt at vide, at man ikke er den eneste familie i verden der synes det hele kan blive lidt for meget en gang imellem 😉
   Håber I havde en skøn jul! Rigtig godt nytår til dig og familien

 2. Så fint og godt et indlæg:-)
  Og så gode billeder af du og din smukke datter:-)
  Pas på dig, pas på hinanden og nyd din juleferie i fulde drag!

 3. Godt for jer!!
  Min mand og jeg har oplevede den samme følelse af julestress for 6 år siden da vores ældste var 6 år og 2. barn var 4 år!! Vi valgte, at det skulle være løgn og besluttede at hvert 2. år rejser vi langt væk fra Danmark (og familien) i julen og hvert 2. år har vi familien på besøg.
  Vi har 3 børn ml. 2 og 12 år og de nyder begge måder at fejre jul på! Både den hvor vi virkelig har kvalitetstid, afslapning og hygge, men også den hvor vi giver den gas med gaver og familie. Det er som om, de sætter større pris på de to forskellige måder at fejre jul på, fordi de “kun” oplever det hvert 2. år.
  Når vi fejrer jul i udlandet er det som regel på et stort ressort, hvor de er gode til at gøre juledagene specielle for børnene! Det er nu meget hyggeligt at se en mexicaner i julemandskostume 🙂
  I år sidder vi på Kap Verde og du kan tro, vi har kvalitetstid for der er ikke så meget at lave andet end at bygge sandslotte, spise is og spille beachvolley! Vores yngste, som bliver 2 år på onsdag, er VILD med al den tid, hun har med sine forældre og søskende <3
  Det pudsige er, at når vi har fortalt andre småbørnsforældre, at vi fejrer jul på den måde, siger de ofte, at de ville ønske, at de kunne gøre det samme, men så ville deres familie blive skuffet!!
  Du og din familie ønskes en rigtig glædelig jul og et dejligt nytår 🙂

  1. Hov! Jeg glemte at sige, at jeg kan anbefale at tage i ZOO den 24. om dagen. Det er sÅ hyggeligt og der er bare så dejlig en stemning den dag <3

   1. Kære Pia
    Det at skrive dette blogindlæg har været noget af det bedste jeg længe har gjort, for jeg har simpelthen fået så mange henvendelser fra andre, der også føler at julestress og familiehejs nogle gange kan være lidt for overvældende her omkring juleaften. Din besked gjorde i særdeleshed indtryk på mig, og jeg bider især mærke i din sidste sætning hvor du nævner, at folk i omgangskredsen ikke vil skuffe deres familier. Tænk engang, at man som voksent menneske stadig har svært ved at sige fra over for din familie…
    Jeg synes jeres løsning lyder fuldstændig fantastisk! Hvor er det fedt at I har mulighed for at rejse væk hvert andet år! Det må bare være så skønt. Jeg håber inderligt at vi også kommer dertil at det bliver en mulighed for os. Så skal jeg i hvert fald klemme ballerne sammen og få godt gang i virksomheden 😉
    I øvrigt super godt tip med Zoo, det vidste jeg ikke. I år var Selma lige lille nok til at sætte pris på Zoo, men næste år skal vi helt sikker af sted!
    Endnu en gang tusind tak for din dejlige kommentar!
    De bedste hilsner herfra

 4. Det forstår jeg fuldstændigt. Vi har valgt at gøre det samme til nytår, hvor vi har takket nej til flere tilbud, da vi har to små drenge på hhv 3 år og 6 måneder, som bare er nemmest at putte hjemme og sover bedst hjemme. Så vi skal have rigtig lækker mad, pænt tøj på osv, og når børnene er puttet, skal vi have lækre drinks og hygge, måske med en film, og hvis vi har lyst bliver vi oppe og ser fyrværkeri og jeg glæææææder mig så meget

  1. Hej Natacha
   Årh jeg kan virkelig godt forstå med to små drenge, at nytåret godt kan være lidt overvældende. Frygter selv for om det bliver en helt forfærdelig nat at komme igennem med vores Selma på 8 mdr, nu hvor vi bor midt i Kbh og har fyrværkeri bogstavelig talt op ad alle vinduer.
   Jeres nytårsaften kunne godt lyde som noget vi kopierer 🙂
   Rigtig glædeligt nytår til jer <3

 5. Jeg tror, det vidner om stor styrke, at man kan mærke efter i sin krop og stå ved det. Det er i hvert fald det, jeg fortæller mig selv, når jeg vælger fra. Jeg er tidligere stresssygemeldt – halvandet år, av -, en pleaser og perfektionist, så det der med at sige fra over for ting, som jeg ved betyder noget for andre, synes jeg er mega svært. Især også fordi det jo ofte er ting, jeg oprigtigt gerne selv vil. Det tror jeg da, alle synes. Men jeg synes, det lyder som om, du har truffet en sund beslutning for dig/jer i år. Og det behøver jo ikke bunde i mere end et her og nu-behov for lidt fred.

  Og jeg synes helt ærligt, at det lyder sindssygt hyggeligt at holde julen helt roligt med de aller aller nærmeste. Jeg kan ikke afvise, at vi ikke kan finde på det samme engang.

  Hav en rigtig dejlig aften. Og tag flere af den slags beslutninger, hvis der er brug for det. Der er ingen, der har gavn af at man presser sig selv for meget, for længe.

  1. Hvor er du bare sød, Camilla. Tak! <3
   Stress er bare det værste i verden (jeg taler (desværre) også af erfaring). Det lyder som et enormt hårdt forløb du har været igennem. Halvandet år, puha! På godt og ondt så lærer man i hvert fald sig selv at kende når man er kommet ud på den anden side, og så ved man om nogen hvor man fremover sætter sine grænser. Men en ting er teori, en anden ting er praksis.
   Det svære med julen er jo, at det er noget af det mest traditionsrige vi har, og det er så svært for de ældre generationer at forstå ens behov for at sige fra. For alle elsker da julen?
   Jeg tror for os at det bare bliver vigtigt at føle d. 24. december som en hvilken som helst anden dag. Bare med god mad. Og med ro på. Det er det vi har behov for lige nu.
   Ønsker også dig den allerbedste jul! Og endnu en gang tak for dine vise ord, dem vil jeg tage med mig.

 6. Rigtig glædelig jul……og hatten af for beslutningen om at holde jul på JERES måde og ud fra JERES behov. Mange drøner rundt og stresser og forsøger bl.a. at nå rundt til alle familiemedlemmer i juledagene. Ofte er alle tre juledage fuldt besat med masser af besøg, masser af mennesker og masser af mad. Så når julen er overstået sidder man fuldstændig udmattet, dødtræt og børnene kører i allerhøjeste gear. Det der skal være så hyggeligt, drukner nogen gange i præstationsræs, og ønsker om at tilgodese alles behov. Jeg lider selv af dette “alt-skal-være-perfekt-og-hjemmelavet syndrom” og sidste år fik jeg en øjenåbner af min søn. Han sagde at han troede mine gæster måske ville sætte større pris på at jeg var udhvilet og kunne deltage i hyggen, istedet for at være megatræt og ræse rundt for at gøre alt perfekt. Det blev sagt i en meget kærlig og omsorgsfuld tone og jeg tog det til mig. Får stadig tilbagefald men forsøger at modstå trangen til at gabe over for meget ☺️ Jeres jul lyder super hyggelig og slet ikke anti-juleagtig….tværtimod

  1. Kæreste Charlotte
   Jeg er VILD med din kommentar! Tusind tak fordi du har taget dig tiden til at skrive. Hvor lyder din søn bare som en dejlig og fornuftig dreng. Jeg tror flere kunne lære af hans flotte udmelding. Det er da tusind gange hyggeligere at være gæst et sted hvor værten er til stede og nyder arrangementet, i stedet for at stresse rundt.
   Nu hvor vi har lille Selma er vi også bare nødt til at tage det med ro for hendes skyld. Hun bliver nemt overstimuleret og hun kan slet ikke klare larm og mange mennesker, så med udgangspunkt i hendes behov håber vi at vi gør det rigtige – og så hjælper det selvfølgelig på det at vi også selv bare har brug for en pause fra hele juleræset 🙂
   Ønsker dig og dine kære en rigtig glædelig jul <3

 7. Jeg synes, det lyder som en helt fornuftig og forståelig idé. Du får med garanti mere ud af en hyggeferie end en juleferie. Blot det ikke at være i julestemning kan være en stressfaktor, der sammen med gaveræset og materialismen, du nævner, kan suge alt det hyggelige ud af denne tid.
  Man siger julen handler om nærvær, så i den forstand holder din lille familie jul – måske endda med mere nærvær end andre.
  Mon ikke også, julehumøret vender tilbage om et år eller to. Efter nogle års udeblivelse er mit i hvert klart til den 24, som jeg selv skrev et indlæg om i går: https://LMinside.dk/juleglaede
  Jul eller ej, så må I have nogle skønne dage – og husk at passe på dog selv i det nye år.
  Smil til dig!
  Laura // LMinside<3

  1. Hvor er du bare sød, Laura! Tak! Og du har helt ret i det med materialismen – jeg turde bare ikke rigtig sætte ord på det i indlægget, af frygt for at blive misforstået.
   Vores mål er i hvert fald at dyrke nærværet så godt som vi nu kan. Lukke ned for skærme og elektronik. Hygge os sammen alt det vi kan.
   Ønsker også dig og dine kære en rigtig god jul!

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.