Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Damesnaps og tips til snapsenovicer

Indlægget er sponsoreret af Aalborg Basis

Haps, haps, haps, nu ska’ vi ha snaps!

Eller skal vi nu også det? Usj, det løber mig nærmest koldt ned ad ryggen når nogen rækker mig et glas snaps til en julefrokost. Der bliver skålet. Glassene løftes. Jeg finder en passende grimasse og får det lynhurtigt overstået; glasset til munden, nakken bagover, og så er den sag klaret.

Snaps og mig, vi er bare ikke rigtig gode venner. Jeg har altid forbundet snaps med den der enormt skarpe smag, der får nakkehårene til at rejse sig. Jeg har endda prøvet mange forskellige hjemmelavede snapsevarianter i årenes løb, men der er ikke rigtig nogen der har overbevist mig.

Så skete der for lidt tid siden det, at jeg blev tilbudt et samarbejde med Aalborg Basis. I stedet for at kaste mig hovedkulds ud i det meldte jeg klart tilbage, at jeg har det rigtig stramt med snaps. Altså som i, at jeg helst ikke ønsker at drikke det. De svarede at det var helt fint, hvis blot jeg kom med til deres snapseworkshop med et åbent sind og var klar på at lade mig overraske. Okay, tænkte jeg, jeg tager gerne af sted og får lidt inspiration, men jeg kan sørme ikke love at jeg drikker noget. Og jeg forbeholder mig retten til at være kritisk.

Så en onsdag aften sidst i november cyklede jeg af sted mod Østerbro i blæst og støvregn og troppede op i noget nær verdens fineste lokale (der i øvrigt også huser verdens største private akvavitsamling. Så har man set det med!). Her blev vi grundigt informeret om kunsten i at lave hjemmelavede snapseblandinger, vi fik prøvesmagt snapse, der var nøje udvalgt til at matche specifikke typer af mad, og til sidst fik vi lov til selv at kaste os hovedkulds ud i at blande vores egne snapsevariationer.

Og lige der, i det fine lokale på Østerbro, skete der noget magisk. Jeg blev simpelthen omvendt. Jeg ved ikke om det var omgivelserne, om det var det gode selskab, om det var den ufattelig kyndige parring af snaps med mad eller om det simpelthen var de umådeligt velsmagende snapseblandinger. Sandsynligvis det sidste. Men nok en blanding af det hele.

Jeg føler, at jeg nu har set lyset, og har en trang til at dele med jer, hvad der skal til for at omvende en snapseskeptiker eller -novice. Og de af jer, der allerede er snapsefans, kan i høj grad også få gavn af de tips og opskrifter, jeg fik med mig fra workshoppen, for de gør med garanti enhver snapseoplevelse lige det bedre.

Aalborg Basis kommer i en smart bøtte med stor åbning og skruelåg, så det er nemt og hurtigt at tilsætte sine egne ingredienser. Denne snaps har en alkoholstyrke på 35 %, som gør at smagen er helt neutral hvilket gør smagene på de tilsatte ingredienser virkelig kommer til sin ret. Aalborg Basis er i øvrigt økologisk, og det alene udløser en kæmpe thumbs up herfra!

Skal du have snaps med til årets julefrokoster, så er det slet ikke for sent at komme i gang. Det er en skrøne, at det tager flere måneder at lave sin egen snaps, for det er faktisk muligt at lave en god hjemmelavet snaps på kun tre dage. Snapsens trækketid afhænger af de ingredienser man vælger at tilføje. Læs mere i tipsene herunder.

Tips til at lave hjemmelavet snaps og til at få de bedste snapseoplevelser:

 • Der er nærmest ingen grænser for, hvilke ingredienser du kan blande i din snaps. Blomster, krydderier, frugter, træ, rødder, slik osv. Men husk at less is more. Pas på ikke at blive for entusiastisk og blande alt for mange forskellige ingredienser i.
 • Vær opmærksom på at forskellige ingredienser har forskellig trækketid, og tag ingredienserne op af glasset efterhånden som de har trukket nok. Som hovedregel kan man sige, at jo hårdere overflade, jo længere trækketid. For eksempel afgiver limeskal smag på kun 1-2 dage hvorimod chokolade skal trække i fire uger.
 • Brug økologiske råvarer. Dette er især vigtigt hvis du bruger citrusskaller, så du undgår de sprøjtede overflader i snapsen. Derudover får man mere smag ud af de økologiske råvarer, så det er klart at foretrække.
 • Stil din snaps et mørkt og køligt sted når den skal trække. Smag på den med jævne mellemrum med en teske. Man behøver ikke følge en opskrifts trækketider stringent for at få den optimale snaps. Du bestemmer selv, hvornår du synes smagen er som den skal være, og det finder du ud af ved at smage på snapsen nu og da.
 • Ud over at smage på snapsen skal du også holde øje med ingredienserne i snapsen. Begynder de at miste farve og se brune og kedelige ud, så har de sandsynligvis trukket rigeligt. Det gælder f.eks. for hindbær og grønne råvarer.
 • Filtrer snapsen gennem et the- eller kaffefilter når den har trukket færdig. Så bliver den helt fin og klar.
 • Tænk over snapsens temperatur, når den serveres. Hvis snapsen serveres kold bliver smagene mildere, og hvis den serveres ved stuetemperatur kommer smagene mere til sin ret, men samtidig kan snapsen også smage mere “sprittet”. Jeg foretrækker snapsen kold (i hvert fald indtil jeg er lidt mere trænet i at drikke det).
 • Snaps kan (og skal) matches med den mad, der serveres for at få den allerbedste oplevelse. Til smørrebrød med gravad laks fik vi f.eks. en kold snaps med dild, citronskal og hyldeblomstsirup, og til gris en snaps med fennikelfrø, laurbærblade og appelsinskal.
 • Snaps kan også matches med desserter! JA! En snaps med kaffebønner, vanilje og agavesirup passer f.eks. utrolig godt til chokolade.

Med tipsene på plads er det tid til at kaste sig over mine egne snapseblandinger. Jeg har et klart mål: Jeg vil lave et par snapsevariationer, som kan omvende enhver skeptiker. Jeg kalder det “damesnaps”. Med fare for at træde kvindelige snapseentusiaster over tæerne. Sorry! Men jeg har en god håndfuld veninder som ikke rører snaps med en ildtang, og som jeg har i sinde at præsentere for mine hjemmelavede snapse. Og missionen er, at de skal elske det!

Derfor fik jeg med kyndig rådgivning fra Aalborgs snapseekspert sammenstykket to snapse, som er milde og nemme at elske. Den ene er frisk og den anden er lidt tungere, men de er begge søde. Og sødmen synes jeg er vigtig, hvis man i forvejen har det lidt svært med snaps.

Så hermed får I opskrifterne på mine to “damesnaps”

Chokoladesnaps
1 glas Aalborg basis
100 g mørk chokolade, 70 %
1 håndfuld hindbær
1 vaniljestang

 • Hak chokoladen og kom den i Aalborg Basis-glasset. Tilsæt hindbær. Skær vaniljestangen over på langs og tilsæt den til glasset. Sørg for at hele vaniljestangen er dækket af snaps. Er stangen for høj halveres den i to.
 • Lad snapsen trække i ca. 4 uger og filtrer den først gennem en si og derefter gennem et kaffe- eller thefilter.

“Asiatisk” snaps
1 glas Aalborg basis
1 øko. citron
5 stænger mynte
4 limeblade
1 spsk agavesirup

 • Skær skallen af citronen og kom den i Aalborg Basis-glasset. Tilsæt mynte, limeblade og agavesirup.
 • Tag citronskal samt mynteblade op efter et par dage. Lad limebladene ligge og trække.
 • Smag dagligt på snapsen og filtrer den når du synes den har trukket nok. Filtrer først gennem en si og derefter gennem et kaffe- eller thefilter.

Besøg Aalborg Basis’ hjemmeside her for inspiration til flere opskrifter.

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (2)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Når skovmærken kommer til foråret er det værd at plukke og lave snaps på den. Den er skøn nylavet, men forrygende i vintermånederne. Duft og smag lover forår

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.