Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Drømmedessert: Chokolademousse, saltkaramelmousse og et hint af Zacapa

copenhagen-cakes-chokolade-karamel-mousse-zacapa-6

Så er den gal igen. Høj på min forrige chokolade-/romdessert kunne jeg ikke lægge idéen fra mig at lege med samme ingredienser igen, denne gang blot i en mousse. Jeg bliver ALDRIG træt af chokolade – og det håber jeg heller ikke I gør. Hermed får I min anden chokoladedessert på en uge.

Chokolademoussen har jeg lavet med udgangspunkt i min altid gode grundopskrift på chokolademousse. Den er både intens og let på én og samme tid. Den smelter i munden og eksploderer af smag, og det elsker jeg den for. Da jeg for en halv time siden smugspiste endnu en ske af moussen tog jeg mig selv i at tænke “for pokker hvor har jeg bare gjort noget rigtigt med denne opskrift”. Til side med Janteloven, ikke?

Fordi jeg efter sidste chokoladekageopskrift forelskede mig i kombinationen af Zacapa og chokolade, lavede jeg denne mousse med et lækkert lille hint af den gode rom. Og wow, det virker bare! Rommen i sig selv har noter af karamel, og derfor fik jeg idéen af parre chokolademoussen med en karamelmousse. Det smager altså fantastisk, og så er det da en fryd for øjet med så smuk en lagdelt mousse…

Husk at Zacapa sagtens kan udelades hvis man ikke ønsker alkohol i desserten. Men den giver virkelig et vidunderligt pift, så er man den mindste smule i tvivl vil jeg klart anbefale at man giver det en chance.

Opskrift (til 6. portioner afhængig af glasstørrelse)

Chokolademousse
150 gr mørk chokolade, 70 %
3 stk past. æggehvider
2,25 dl piskefløde
4 stk past. æggeblommer
1 spsk sukker
1 tsk espressopulver
2 spsk Zacapa

 • Hak chokoladen og hæld det i en skål. Smelt chokoladen over et vandbad. Når al chokoladen er smeltet stilles skålen til siden.
 • Pisk æggehviderne stive i én skål, og pisk piskefløden til flødeskum i en anden skål.
 • I en tredje skål piskes æggeblommer med sukker. Bland espressopulveret i æggeblommeblandingen.
 • Den smeltede chokolade hældes i æggeblommeblandingen lidt efter lidt mens der røres. Pas på chokoladen ikke er alt for varm. Tilsæt rom. Smag til, og tilsæt evt. mere efter behov.
 • Flødeskum og æggehvider vendes skiftevis forsigtigt i chokolade/æggeblommeblandingen.
 • Hæld moussen i en sprøjtepose (så er den nemmere at hælde i glassene) og sprøjt en bund i hvert glas. Brug ca. halvdelen af moussen og gem resten til senere. Stil glassene i køleskabet mens karamelmoussen tilberedes.

Saltkaramelmousse
1 blad husblas
100 g sukker
40 g smør
0,6 dl piskefløde
1 tsk flagesalt
1,75 dl piskefløde, stuetemperatur

 • Hæld koldt vand i en skål og læg husblassen deri for opbløde det.
 • Hæld sukkeret i en gryde og smelt det over medium varme. Lad det smeltede sukker blive karamelbrunt og opnå en temperatur på ca. 180 ºC.
 • Skær smørret i mindre stykker og hæld det ned til sukkeret. Pas på det ikke sprøjter. Rør til karamelmassen bliver ensartet.
 • Tilsæt 0,6 dl piskefløde og salt og rør igen indtil karamellen er ensartet i konsistensen. Kram vandet fra det opblødte blad husblas og rør det ud i den varme karamelmasse så det smelter helt.
 • Tag gryden af varmen og lad karamellen køle lidt af.
 • Pisk piskefløden til flødeskum. Det er vigtigt flødeskummen ikke er køleskabskold men derimod har stuetemperatur, da en kold flødeskum ellers vil få husblassen til at stivne for hurtigt og dermed danne klumper. Vend den afkølede karamelmasse forsigtigt i flødeskummen uden at miste volumen.
 • Hæld saltkaramelmoussen i en sprøjtepose.
 • Tag serveringsglassene ud af køleskabet og sprøjt at lag karamelmousse ovenpå chokolademoussen. Afslut med endnu et lag chokolademousse og stil desserterne i køleskabet i minimum 1 time.

Gem

Gem

Gem

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (10)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Så fik jeg endelig prøvet denne opskrift – og det smagt bare så godt. Lidt udfordret med saltkaramelmoussen da sukret ikke ville smelte. Så kan man lære at der er forskel på dyrt og billigt sukker, selv om der står 100% sukker på posen. Tak for en fantastisk god dessert.

 2. Hej Cecilia

  Jeg har tænkt mig at lave din chokolade- og saltkaramelmousse til nytår 🙂 Jeg vil gerne have rom i, men zacapa koster jo en halv arm :/ Kan man putte en anden slags i, så man ikke behøver købe en hel flaske for 2 spsk ? 🙂

  Og derudover, kan man godt lave det dagen inden, have dem stående i sprøjteposer natten over, og så fylde dem i serveringsglassene på dagen?

  1. Hej Stine
   Jeg er sikker på at du kan bruge lige den rom du har lyst til. Vælg blot én, du synes har god smag og som tilfører noget godt til desserten – ellers kan det jo nærmest være ligemeget med rom 😉
   Jeg har ikke selv prøvet at opbevare moussen i sprøjtepose så længe, så det kan jeg desværre ikke gætte mig til hvordan vil gå. Mine umiddelbare tanker er, at moussen vil sætte sig inde sprøjteposen, så den bliver uformelig når den sprøjtes ud. Men kan som sagt ikke vide det 😉
   De bedste hilsner herfra og rigtig godt nytår <3

  1. Hej Margit
   Den er pyntet med granatæblekerner, brændt hvid chokolade, hvide chokoladekugler og tørrede spiselige blomsterblade.
   De bedste hilsner herfra

  1. Hej Maria

   Ja, det kan du tro den kan. Bare sørg for at dække anretningsglassene med køkkenfilm, så moussen ikke får en hård hinde på toppen.
   De bedste hilsner herfra

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.