Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Copenhagen-cakes-den-perfekte-pizzadej-rossopomodoro-illum-1

Her går man og tror, at man uden den store kundskab kan bikse en nogenlunde pizzadej sammen. Det er i hvert fald noget jeg altid har praktiseret på gefühl uden egentlig at have læst op på det. Men efter mit livs første pizzakursus i sidste uge skal jeg love for, at jeg er blevet klogere…

Jeg var sammen med en masse andre bloggere inviteret til pizza masterclass hos Rossopomodoro i Illum. Her blev vi linet op på rad og række og sat til at bikse pizzadej sammen under kyndig vejledning af stedets pizzamester (i vaskeægte “kokkens efterfølger”-stil).

Copenhagen-cakes-den-perfekte-pizzadej-rossopomodoro-illum-4
Copenhagen-cakes-den-perfekte-pizzadej-rossopomodoro-illum-3

Efter min mening skal en pizzadej være tynd og crunchy. Jeg orker ikke at brødet går hen og bliver for dominerende – det er fyldet, der skal have al opmærksomheden, og pizzadejen skal kun agere som fyldets “fartøj”. Er du mest til tyk og “deep pan”-agtig pizzadej, så behøver du dog ikke at søge opskrift andetsted. Dejen, som du får opskriften på herunder, kan fungere fint som både tyk og luftig pizzabund og som den helt sprøde og tynde bund. Det hele afhænger selvfølgelig i sidste ende af, hvor tykt/tyndt du udruller din dej.

Hos Rossopomodoro lærte vi at trykke den færdighævede pizzadej ud helt fladt, kun ved håndkraft. Det kræver dog en del øvelse, og selvom jeg blev hevet op “på podiet” (til pinlig skue for alle) og vejledt og undervist, så failede jeg gevaldigt og vi måtte kassere to deje som jeg fik smadret godt og grundigt. Derfor “snyder” jeg altså i mit eget køkken og vælger den nemme vej med kagerullen, når jeg udruller pizzadej herhjemme. Jeg har slet ikke tålmodighed (og mod og temperament) til at forsøge mig med den håndtrykte version igen.

Copenhagen-cakes-den-perfekte-pizzadej-rossopomodoro-illum-2
Copenhagen-cakes-den-perfekte-pizzadej-rossopomodoro-illum-5

Selvfølgelig handler en god pizza ikke kun om pizzadejen, men som man siger; “Godt begyndt er halvt fuldendt”. Så lad os snakke lidt om topping!
Jeg eeelsker at lave en god hjemmelavet tomatsauce (af den krydrede slags) som jeg smører generøst over pizzaen. Ovenpå tomatsaucen kommer der god mozzarella, og derudover er artiskokker også en fast gæst. Resten freestyler jeg efter hvad jeg nu har i køleskabet, eller hvad jeg bliver tiltrukket af i supermarkedet. Det kan være godt kød, laks, spinat, skønne grøntsager eller noget helt femte.
Jeg er meget nysgerrig efter at høre, hvad du putter på din hjemmelavede pizza?

Her får I Rossopomodoros gode opskrift på pizzadej, som jeg selv efterfølgende har prøvet af i privaten med stor succes. Opskriften rækker til tre pizzaer af medium størrelse, jeg vil gætte på det svarer til ca. 3-4 personer. Hvis du ruller dejen helt tyndt ud vil du selvfølgelig få flere pizzaer ud af samme mængde dej.

Ingredienser
1 L vand
60 g salt
1,7 kg mel (Rossopomodoro anbefaler “extra-fine plain flour”, grad 00)
5 g frisk gær
2 spsk olivenolie

 • Hæld vandet i en stor skål og opløs saltet deri.
 • Tilsæt halvdelen af melet, alt gæret og al olivenolien og rør det sammen.
 • Under omrøring tilsættes resten af melet lidt ad gangen. Vær meget opmærksom på dejens konsistens, så du ikke får tilsat for meget mel – det er måske ikke nødvendigt at tilsætte det hele. Dejens konsistens vil også ændre sig efterhånden som du rører og ælter, så tag dig god tid med æltningen imellem tilsætningen af mel, for at se hvordan dejen tager sig ud. Dejen har fået nok mel når den samler sig og kan løftes op af skålen i ét helt samlet stykke uden at være for blød.
 • Dæk skålen med køkkenfilm og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.
 • Tag dejen ud af skålen og del den i 3-4 kugler alt efter, hvor mange pizzaer du vil lave. Læg kuglerne i hver sin skål eller på et stort fad, og dæk dem til med køkkenfilm. Lad dejkuglerne hæve i yderligere 3 timer.
 • Forvarm ovnen på max-temperatur inden du går i gang med næste trin.
 • Når dejen er færdighævet kan du gå i gang med at rulle dem ud med en kagerulle (eller kun ved hjælp af håndteknik, hvis du er ekstra sej), og tilsæt så topping efter eget valg.
 • Bag pizzaerne ved ovnens højeste temperatur. Hold øje med pizzaerne og tag dem ud når du vurderer om de er færdige – det er ikke muligt at sætte et nøjagtigt antal minutter på, da bagetiden afhænger af din ovns kapacitet og temperatur.

God fornøjelse med pizza-bagningen! Jeg glæder mig til at høre om jeres erfaringer <3

Alle fotos er taget af @byqueenbee og @martinaze_

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (4)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Hej igen.
  De 5 gr. – er det tørgær eller frisk gær?
  Jeg vil prøve at søge på Youtube-videoer – finder jeg et brugbart link, sender jeg det. 🙂
  Bedste hilsener.

 2. Tak for oplægget og erfaringerne. Umiddelbart ville jeg have troet at den lave mængde gær fordrede en længere 1. hævetid.
  Om det med at rulle dejen ud uden kagerulle: hvad er teknikken? ved du hvor jeg kan se det/ lære det (uden at skulle forbi den lokale pizzabager og arbejde)?
  Og måske er det indforstået – jeg synes det er godt at gøre opmærksom på at pizzaer bagt på bagesten rykker bagningen op i masterclass :-).
  Tak for gode opskrifter og inspiration

  1. Hej Torsten
   Jeg kan godt følge dig i dine tanker omkring hævetid… Men det var nu engang de instrukser vi fik til kurset, og da jeg efterfølgende testede af derhjemme gik det super fint, og dejen var også hævet flot. Men man kan garanteret sagtens give den endnu længere hævetid.
   Det er rigtig godt spørgsmål det med teknikken. Det er helt umuligt for mig at forklare med ord, hvordan dejen strækkes og vendes i små fikse ryk. Men mon ikke der er nogle Youtube-videoer der demonstrerer teknikken. I hvert fald afholder Rossopomodoro også sådanne pizza masterclass-kurser, hvor man kan komme ind og lære det 🙂
   De bedste hilsner
   Cecilia

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.