Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Hvad er der lige med soufflé?

Kalder alle soufflé-eksperter, soufflé connoisseurs og generelt dig, der er er tosset med soufflé. Jeg har et spørgsmål, du måske kan hjælpe mig med. Eller måske er det flere spørgsmål afledt af en generel undren.

Lad os springe direkte ud i det: Hvad er der lige med soufflé? Okay lad mig lige uddybe. Min undren går ikke på processen i tilberedningen af den på én og samme tid intimiderende og skrøbelige dessert. Min undren går ikke på ingredienser, tilberedningsmetoder og heller ikke på tilberedningstid. Men efter at have gennemlæst mange opskrifter, der de seneste par uger er endt ud i flere ganges soufflé-tilberedning, er jeg simpelhen uforstående over for, hvad søren det er, der gør soufflé til noget særligt. Hvorfor har denne lille irriterende dessert fået sig så stort et omdømme og så høj placering på dessert-kendisfaktoren?

Lad mig opsummere de erfaringer jeg har gjort mig indtil videre: Nogle ingredienslister er korte, og tæller så få som fire ingredienser. Andre ingredienslister er langt længere og inkluderer lidt skøre ingredienser som vodka og hvad-ved-jeg. Uanset hvilken opskrift du bruger, står du i sidste ende med noget, der skal opvarmes i en gryde (pas på, det ikke bliver for varmt!), og noget der skal piskes luftigt i en skål, hvorefter det hele nænsomt skal kombineres med varsom snilde og præcision, så æggene ikke bliver til røræg, og volumen og luft ikke svinder ud af dejen.

Efter al besværet i køkkenet er forventningerne høje, og man sidder spændt som aldrig før med skeen i hånden, klar til at grave sig igennem den lille dessert. Det er selvfølgelig også her man lige trækker vejret og får pulsen ned, for husk på at man de seneste ti minutter har løbet frem og tilbage og forberedt gæsterne på at “nu er der desseeeert” og “sikker I klar nu?”. Det med at time den friskbryggede kaffe til souffléens ankomst kan man godt glemme alt om. Bordet er dækket med lynets hast, for Gud forbyde at souffléen når at falde sammen inden gæsterne får set det opsvulmede mesterværk.
Nå. Ind kommer souffléen, og her kommer skuffelsen som et slag i ansigtet. Soufflé smager jo, efter mine erfaringer, ikke af noget. Jo, det smager af æg. Æg og sukker. Øv!

Er soufflé den nye macaron? Det lille besværlige bagværk, der ganske vist er pænt at se på men slet ikke besværet værd?
Har DU den magiske opskrift på en soufflé, der vil slå benene væk under mig? Eller har du også smidt soufflébagningen derhen, hvor peberet gror?

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (3)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

  1. Har aldrig været fristet til at prøve. Men ok pistiacisouffle, som nævnt ovenfor, så lyder det straks mere interresant. Selvom man kan jo lave så meget andet lækkert med pistacie, så det vil nok løbe med sejren.

  2. Er helt enig med dig mht. soufflé, det smager jo af sød, varm og luftig ÆG.. og det mærkelige er jo, at marengs består jo af samme to ingredienser (uden æggeblomme selvfølgelig), men det smager jo godt! Har aldrig selv prøvet at lave soufflé, for tænker det er spild af tid 😉 Men er spændt på fortsættelsen til dette indlæg, hvis du faktisk finder en lækker souffléopskrift !!

  3. Oooooh I feel ya!! A while ago I glued the idea of making a pistachio soufflè in my head and oh my dear God…. I spent 2 days planning and researching and another 2 days testing the damn recipe because the first try was an epic failure lol I ended up posting the final recipe but man, I certainly don’t plan on making it again hahaha

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.