Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Billionaire bars med cookie dough og saltkaramel

DSC_0149 copyHer er en kage til alle mine cookie dough lovers derude!

I kender måske kagen der går under navnet “Millionaire bars”. Det er en kage der består af en kiksebund (såkaldt shortbread), karamel og chokolade. Her kommer så den lidt vildere version af en millionaire bar, som så logisk selvfølgelig skal hedde Billionaire bar! Denne kage består af kiksebund, hjemmelavet saltkaramel, cookie dough og til sidst et forførende lag mørk chokolade.

What’s not to love!?!

Opskriften fandt min søster og jeg inspiration til i Lindsay Landis’ gude-bog “Cookie Dough Lover’s Cookbook”. Det er seriøst en hel kogebog dedikeret til cookie dough! Jeg købte den da jeg for et par år siden var i USA, og jeg eeeelsker den! Jeg tror desværre ikke den kan købes i Danmark, men jeg ved den er til at finde hos internationale onlineboghandlere, f.eks. Amazon.
(Opdatering: Jeg har netop fundet ud af at bogen kan købes hos Saxo her)

Needless to say er de her kager super-intense og mega smækre. Jeg anbefaler at skære dem ud i små anretninger, da lækkerheden ellers hurtigt bliver meget mættende.

DSC_0154 copy

Her er kagerne smukt serveret på min “tilt”-serie fra Anne Black <3

Ingredienser (ca. 10 stk)
Kiksebund
65 g smør, stuetemp.
65 g sukker
½ tsk vaniljeekstrakt
¼ tsk salt
130 g hvedemel

Saltkaramel:
210 g sukker
2 spsk vand
2,3 dl fløde
60 g smør
1 tsk havsalt

Cookie dough
100 smør, stuetemperatur
50 g sukker
70 g brun farin
2 tsk fløde
½ tsk vaniljeekstrakt
95 g hvedemel
80 g god mørk chocolade, finthakket eller i små chokoladeknapper
Et nip salt

Chokoladetopping
80 g god mørk chokolade
1 spsk smør

Kiksebund

 • Forvarm ovnen på 180 °C og beklæd en bageform på 20×20 cm med bagepapir.
 • I en stor skål piskes smør sammen med sukker i 2-3 minutter indtil det er lyst og luftigt.
 • Tilsæt vanilje og salt og pisk indtil det er blandet sammen.
 • Tilsæt til sidst hvedemelet og rør indtil det er inkorporeret. Blandingen kan blive meget “sandet” i konsistensen, det hjælper at bruge hænderne og “trykke” dejen godt sammen.
 • Hæld dejen ned i bageformen og pres dem sammen i et jævnt lag. Med en gaffel prikkes der huller rundt omkring i dejen.
 • Bag kiksebunden i ovnen i 18-22 minutter indtil kanterne er let gyldne. Lad derefter kiksebunden køle helt af.

Saltkaramel

 • I en lille gryde smeltes sukker med vandet indtil farven er smuk karamelbrun (bliv ikke overrasket – først bliver det flydende, derefter tørt og grynet, og så smelter det igen og tager derefter farve).
 • Tag gryden af varmen, tilsæt fløden forsigtigt (pas på, det bobler!) og pisk det sammen (hvis karamellen stivner og ikke kan røres sammen med fløden, kan du sætte gryden tilbage over varmen og lade blandingen opvarmes under omrøring). Stil gryden på varmen og lad karamellen simre lidt – pas på det ikke brænder på.
 • Tilsæt smørret og pisk det sammen med karamellen. Rør til sidst saltet i.
 • Stil karamellen til siden og lad den køle af, spred derefter et jævnt lag ud over kiksebunden og stil det på køl.

Cookie dough

 • I en stor skål piskes smør med sukker og brun farin. Pisk indtil det er lyst og luftigt (ca. 2-3 minutter).
 • Mens der røres blandes fløde og vaniljeekstrakt i. Tilsæt derefter mel og rør ved lav hastighed indtil melet er inkorporeret i blandingen.
 • Rør chokoladen i, og smag til med salt. Jeg kan personlig godt lide, at man virkelig kan smage saltet – men det er en smagssag.
 • Spred cookie dough’en ud over karamellaget i et jævn lag og stil kagen tilbage på køl.

Chokoladetopping

 • Smelt chokoladen med smørret i en lille gryde over lav varme mens der røres rundt.
 • Lad det køle lidt af, og hæld det derefter over kagen.
 • Stil kagen tilbage i køleskabet og lad den køle af minimum i 30 minutter.
 • Inden servering skæres kagen ud i små firkanter eller rektangler.

Velbekomme <3

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (29)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Jeg har prøvet at lave dem og må sige at det var HELT fantastisk!
  Dog lavede jeg ikke selv karamellen, men brugte i stedet en der allerede var lavet, men det virkede fint alligevel 😀
  Hvilken af dine andre opskrifter med cookie dough vil du selv anbefale?

  1. Hvor er det bare dejligt at høre!
   Åh jamen ALT med cookie dough er jo godt 😀 Prøv evt. cookie dough macarons – de er et hit 😀

 2. Den må SÅ meget prøves
  Er der nogen der har haft erfaring med at fryse den?
  Ville virkelig gerne lave den i morgen torsdag, men skal først bruge den lørdag… Eller tror du den er god to dage efter?
  Håber du når at svare 🙂

  1. Hej Pernille
   Jeg har desværre ikke selv erfaring med at fryse dem, så jeg kan nok ikke give dig de bedste råd. Men jeg tror da ret sikkert det kan lade sig gøre, så giv du det bare et forsøg 🙂

  1. Hej Kirstine
   Det tror jeg umiddelbart godt de kan. Har ikke erfaring med det, så er ikke 100% sikker. Men synes du skal give det et forsøg 🙂
   De bedste hilsner herfra <3

  1. Hej Lizzie
   Jeg vil ikke anbefale vaniljesukker, da det er for sødt. Så synes jeg i stedet du skal bruge vaniljeessens eller vaniljekorn, eller simpelthen bare helt udelade vaniljen 🙂
   De bedste hilsner
   Cecilia

 3. Hej 🙂
  Kan man bruge en dåse kogt kondenseret mælk i stedet for at lave karamellen fra bunden? Eller bliver det mon for flydende?

  1. Hej Kristine.
   Det er jeg helt sikker på at du sagtens kan. Hvis du koger dåsen 3,5-4 timer så bliver den i hvert fald ikke for flydende 🙂

 4. Nu har jeg lavet kagen to gange, men kan ikke få karamellen til at stivne. Når jeg skærer kagen blir det noget værre smattet noget -:( Har du nogen idé til, hvad jeg mon gør galt. Synes jo at jeg gør ligesom opskriften siger. Men det går dog ikke udover smagen, det er voldsomt lækker!

  1. Kære Jeanet,
   Hvis du ikke kan få karamellen til at stivne, så har du kogt den for kort tid. Den skal koges ind så noget af væsken fordamper, så stivner den når den bliver kold. Men koger du den for længe bliver den stenhård når den afkøles – så det er om at finde den magiske mellemvej 😉

   1. Lav en lille test på et stykke bagepapir med bare en lille skefuld karamelmasse. Så kan du se, om den bliver “hård” sådan rimelig meget med det samme. Ellers har den ikke kogt nok.

 5. Hejsa
  Tak for en helt igennem fantastisk opskrift. Jeg lavede gerne igår – dog med en dolce latte creme istedet for din karamelcreme. De smager jo fantastisk. Jeg har tilladt mig at lægge opskriften op på min blog – med link til dig naturligvis. Jeg håber, det er ok.
  Rigtig god påske til dig.
  Mange hilsner Kathe

 6. Blev simpelthen nødt til at kaste mig ud i denne opskrift 🙂 Smager fantastisk!! Dog synes jeg min cookie dough dej knasede, som om der var for meget sukker i. Er det meningen eller skulle jeg have rørt dejen lidt mere?

  1. Cookie dough’en bliver lidt knasende pga. sukkeret. Sådan synes jeg også det er bedst, og man kan nok ikke helt undgå det 🙂
   Søde hilsner herfra

 7. Skal cookie dough’en slet ikke bages på nogen måde?
  Jeg er meget ny i opskrifter med cookie dough, men har virkelig stor trang efterhånden, med alle de lækre opskrifter, du poster. Så jeg må snart kaste mig ud i det.

  1. Cookie dough skal – som navnet antyder – være rå. Det er jo stadig dej. Det er netop det, der gør det SÅ forbandet uimodståeligt 🙂

 8. Det ser guddommeligt lækkert ud. Yummi. Jeg måtte straks på jagt efter bogen, og jeg har netop bestilt hos den Saxo. Glæder mig!

  1. Hej Maria.
   Ja, den kage er altså også lidt til at dø over 😉 Jeg kan virkelig anbefale at købe bogen, den er SÅ lækker! Det er bare lidt irriterende, at alle opskrifter selvfølgelig er angivet i cups og ounces, men sådan er det jo nu engang med amerikanske opskrifter 😉 Jeg har skrevet lidt om told når man handler fra udlandet i et indlæg her: http://copenhagencakes.com/2012/06/15/at-shoppe-billigt-kage-udstyr/
   Forresten har jeg lige opdaget at den kan købes hos Saxo her: http://www.saxo.com/dk/the-cookie-dough-lovers-cookbook_lindsay-landis_hardback_9781594745645
   De bedste hilsner herfra

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.