Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Citronkage med birkes og lemon curd

DSC_0379 copyDSC_0361 copy

Det er efterhånden ved at være et halvt år siden jeg gav den gas i Kagekampen. Det, at deltage i Kagekampen har virkelig været med til at forme mig som “kagebager”. Med det mener jeg, at jeg er blevet mere klar over hvor mine styrker og svagheder ligger, og jeg er især også blevet mere bevidst om, hvilken genre jeg kan lide at bage indenfor. Jeg har fundet min egen såkaldte “kageidentitet” som jeg kan lide at udvikle mig indenfor, både hvad angår kagetyper, ingredienssammensætninger og kagedekoration.

I dag starter en ny uge af Kagekampens sæson tre, hvor deltagerne har 1,5 time til at dyste mod hinanden i forskellige udfordringer. I aftenens program bliver deltagerne bedt om at bage en kage til deres idol. Spændende udfordring!
Amo har spurgt mig, om jeg har lyst til at dyste med. Hjemmefra altså. Og det har jeg takket ja til. Det kan godt være jeg har lovet mig selv ikke at spille fandango på tv mere, men jeg vil hellere end gerne lege med i hjemlige rammer.

DSC_0401 copyDSC_0384 copy

I dag starter også en monster fed konkurrence på Amo’s Facebookside hvor du kan vinde en kurv fyldt med det lækreste kagegrej, heriblandt lækre Amo-produkter og chokolade fra Konnerup (én af mine yndlingschokolademærker)! For at deltage i konkurrencen skal du dele et billede af din sjoveste, skøreste eller mest kreative kage på Amo’s Facebookside eller Instagram. Hvis du bruger Instagram skal du huske hashtaggene #amo og #kreativekager. Jeg elsker virkelig denne type konkurrencer, hvor man kan blive inspireret af andre entusiastiske og kreative kage-bageres flotte billeder!
Konkurrencen varer de næste tre uger, hvor der hver uge bliver fundet en ugevinder, og til sidst findes én samlet vinder der vinder en kæmpe præmie der ud over at indeholde lækre køkkenprodukter og indeholder et kagestativ, bageforme, sprøjtetyller og meget mere.

DSC_0368 copy

Tilbage til idol-udfordringen. Jeg har virkelig tænkt længe over, hvem jeg mon kan kalde mit såkaldte idol. Det er en svær nød at knække. Jeg er ikke sådan den store kendis-kender, og har ikke på den måde nogen jeg virkelig “forguder” eller ser op til. Men jeg tror heller ikke den kage jeg skulle bage ville komme så meget an på, hvem den er bagt til. Når man bager en kage til sit idol synes jeg det er mere vigtigt at kagen symboliserer, hvem den er bagt af. Hvis jeg skulle bage til et idol ville jeg se det som min allervigtigste opgave at sørge for, at kagen er noget af det ypperste jeg kan præstere; at den smager fantastisk og at den samtidig er gudesmuk.
Jeg er for tiden ret så forelsket i alt der smager af citrus. Derfor har jeg valgt at bage en klassisk citronkage med blå birkes. I stedet for at bage den i en rektangulær brødform, som man plejer, har jeg valgt at bage denne kage i små runde springforme, så kagen kan samles til en smuk og høj lagkage. Imellem lagene har jeg smurt skøn og syrlig hjemmelavet lemoncurd, der virkelig bare smager af mere! Til sidst har jeg smurt kagen op med et tyndt lag syrlig flødeskum, som jeg har rørt op med lemon curd.
Kommentarer til kagen: Jeg bagte kagen i to springforme og lagde et lag lemon curd mellem de to kage-lag. Faktisk tror jeg det ville blive endnu mere delikat hvis man skar hvert lag over, så der i alt var fire kage-lag, hvorimellem man kunne lægge et herligt tykt lag lemon curd!

Voila, kære idol, hvem du end er! Her er altså en kage, jeg ville turde præsentere for både Mandela, Michael Jackson og Moder Theresa. Og jeg er sikker på de alle ville elske den 😉

Ingredienser
Kage
185 g hvedemel
1 tsk bagepulver
40 g blå birkes
225 g smør
250 g sukker
Fintrevet skal fra 2 øko. citroner
2 tsk citronsaft
4 æg
1,5 tsk vaniljeekstrakt

Lemon Curd
130 g sukker
2 æg
Saft og fintrevet skal fra 2 øko citroner
50 g smør, stuetemp.

Citronflødeskum
3 dl piskefløde
1 dl lemon curd (fra ovenstående opskrift)
2 spsk sukke

 • Forvarm ovnen 180 ºC (alm. ovn).
 • Smør to springforme (ø=17 cm) med smør og drys dem med mel. Bank det overskydende mel ud.
 • Bland mel og bagepulver i en skål og stil skålen til side.
 • I en lille skål blandes 1 spsk af melblandingen med birkes. Rør det rundt og stil skålen til side.
 • Smelt smørret i en skål i mikroovnen.
 • Blend sukkeret med citronskallen i en foodprocessor (eller i en skål med en stavblender) indtil det er godt blandet sammen. Tilsæt citronsaft, æg og vaniljeekstrakt og blend indtil det er blandet godt. Tilsæt til sidst det smeltede smør og blend videre.
 • Hæld dejen i en stor skål og sigt melblandingen i under forsigtig omrøring.
 • Vend birkesfrøene i dejen og fold dejen sammen med en dejskraber indtil birkesfrøene er godt fordelt.
 • Hæld dejen ligeligt i de to smurte forme og bag i ovnen i 15 minutter. Sænk derefter varmen til 165 ºC og lad kagerne bage videre ca 30 minutter yderligere indtil overfladerne bliver gyldenbrune. Alle ovne er forskellige, så hold godt øje med dine kager og tag dem ud så snart de er færdigbagte!
 • Lad kagerne afkøle fuldstændig.

Lemon Curd

 • Sukker, æg, citronskal og citronsaft hældes i en varmesikker skål og stilles over et vandbad med simrende vand.
 • Pisk i blandingen med en håndmixer mens blandingen varmes op og langsomt tyknes.
 • Når curden har konsistens som en tyk sovs tages den af varmen.
 • Tilsæt smørret i små stykker og rør det rundt til det er smeltet.

Citronflødeskum

 • I en skål piskes piskefløde med lemon curd og sukker indtil konsistensen er tyk og fast.

CitronkageDSC_0347 copy

Kagen samles

 • Skær de færdigbagte kager til, således at de er helt lige og vandrette på overfladen.
 • Smør et tykt lag lemon curd ovenpå den ene kage, og placér den anden kage ovenpå.
 • Smør et tykt lag citronflødeskum over kagen og glat det til (På billedet kan I se jeg har lagt en fugtig karklud mellem kagefadet og drejepladen – det er blot så kagefadet står godt fast på den ellers glatte overflade).
 • Hæld den resterende citronflødeskum på en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjt små stjerner på kagens top.

Husk at tænde for Kanal 5 i aften kl. 18:00, hvor det bliver spændende at se hvilke idolkager deltagerne vælger at bage!

Indlægget er sponsoreret af Amo.

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (39)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Putter du det hele i én skål, når du pisker citronflødeskummet? Eller pisker du fløden stiv først og så vender lemon curd og sukker i?
  Vh. Rikke

  1. Hej Rikke
   Det hele skal piskes sammen ligesom der står 😉 Men du kan sikkert også piske flødeskummen stiv først og så vende lemon curd i til sidst, det giver garanteret et lige så godt resultat 🙂
   De bedste hilsner herfra

 2. Fantastisk kage!!!!
  Jeg har også prøvet at lave den med citron glasur istedet for fløde og det kan ihvertfald også anbefales

  1. Hej Eva

   Mmmm det lyder også lækkert med citronglasur – det skal jeg helt sikkert prøve. Tak for tippet 😀

 3. Dette er en af mine absolut favorit-kager!
  Bagte den til min fødselsdag, hvor jeg delte kagen op i 4 lag, og lavede 1,5 gang lemoncurd 🙂 Og er netop nu blevet færdig med at fylde minimuffins med lemoncurd til min bedstemors fødselsdag imorgen – de ser top lækre ud! Og jeg kan oplyse om at 1 portion rækker til 48 minimuffins 😀

 4. Elsker, elsker, ELSKER den kage!!! Uden tvivl min ynglings sommer kage :p Jeg har lavet den som muffins, hvor jeg sprøjtede lemon curd ind i kagen og lagde en klat citronflødeskum ovenpå – kan bestemt anbefale den version 🙂
  Tusind tak for nogle lækre opskrifter

  1. Kære Bente

   Det er jeg sikker på du finder svar på et sted her i kommentarfeltet 🙂

   Rigtig god påske <3

 5. Den tror jeg, lillebror skal have som sin fødselsdagslagkage. Kan den samles dagen før eller er den bedst når den er frisksamlet? 🙂

  1. Hej Bente
   Den kan sagtens samles dagen før, men er uden tvivl bedst som “frisksamlet”.
   De bedste hilsner herfra

 6. Hej

  Jeg har bagt mange af dine kager med stor fryd og uden problemer …. men den her blev for våd i både lemoncurd (så den øverste bund skøjtede rundt) og i flødeskummet, ved du hvad jeg har gjort galt? 🙂
  Tilgengæld smager den FANTASTISK!

  Mvh Thit Clausen

  1. Hej Thit,
   Tusind tak for din kommentar! Hvis lemon curd’en har været for “våd” forstår jeg det som om du nok ikke har varmet den længe nok i gryden. Den skal jo tyknes under opvarmning, så måske er du endt ud med en alt for tynd curd?

 7. Jeg lavede din kage i går, og den var helt fantastisk! Det eneste problem jeg havde var flødekrummet – jeg kunne simpelthen ikke få det til at dække siderne godt nok, uden det bare faldt ned, tror du problemet er, at jeg ikke havde pisket det nok, eller hvad tror du? 🙂

 8. Mmh den ser såååå god ud!!!! Har tænk at jeg sjal bage den til min mors fødselsdag søndag, hun er nemelig helt vild med citron og birkis. Kan jeg godt lave bundene to dage før at de skal bruges?:-)

  God påske
  Karen

 9. Kan man lave kagen i én springform og servere? Ejer nemlig ikke to springforme og ville meget gerne lave den til gæster i morgen aften 🙂

  Venlig hilsen
  MIa

 10. Stor ros til din blog, den er flot, hyggelig og let tilgængelig og har haft stor succes med mange af dine muffines( dog flødebollemuffinsene i 3. forsøg) og nu er denne lækre, smukke kage altså vinder af mit projekt i morgen( det kan kun blive godt med citron og lemoncurd). Den skal hives med hjem til min kærestes chef’s hummermiddag i morgen, hvor vi i alt blive 6. så “good luck to me” og stor ros til dig

  1. Kære Melissa
   Hvor er det bare pænt af dig at skrive sådan en sød kommentar. Ih hvor blev jeg glad af at læse den!
   Jeg er rigtig glad for at du har været glad for at afprøve mine opskrifter – keep up the good spirit 😉
   Ha’ en dejlig weekend 🙂

 11. Your blog is amazing,how i wish i could understand what its about 🙁 but still very fun to see your pictures.your frosting is also very neat ❤️

 12. Den ser simpelthen for lækker ud … nom nom nom. Må være dén jeg må lave næste gang jeg har en weekend fri 😀

  Og så bare et lille spørgsmål, hvordan har du lavet “perlekæden” ved kagens fod?

 13. Det er en lille detalje, men jeg er helt vild med den! – de birkes! 🙂 Godt fundet på!
  Fantastisk flot kage, lige fra da jeg så første billede havde jeg bare lyst til at gå i krig med den ude i køkkenet 🙂

 14. Det må simpelthen være min yndlingskage, selvom jeg ikke har smagt den endnu! Citron birkes, lemon curd og flødeskum, så bliver det ikke meget bedre 😉

  1. Årh jeg elsker din indstilling!
   Men jeg har det på fuldstændig samme måde! Det der med at dømme en kage som sin yndlingskage – selv uden at have smagt den endnu – det kan jeg også selv være ret hurtig til at gøre. Og det viser sig altid ens intuition passer 😉

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.