Copenhagen Cakes

Cakes and kitchen creations from a home in Copenhagen

Copenhagencakes-vaniljekranse-vaniliekranse-3Copenhagencakes-vaniljekranse-vaniliekranse-1

Det her er verdens bedste vaniljekranse. Punktum. Og det mener jeg altså, for jeg kunne aldrig drømme om at bruge en anden opskrift. Denne opskrift betyder nemlig noget helt særligt for mig, i det det er den opskrift, vi har brugt i min familie så længe jeg kan huske.

Copenhagencakes-vaniljekranse-vaniliekranse-5Copenhagencakes-vaniljekranse-vaniliekranse-4

Hver jul bager min familie julesmåkager i spandevis. Hele min opvækst har det været noget, vi samledes om, hvor vi som børn kunne få lov til at være med i køkkenet. Så havde mine søskende og jeg vores små matchende Peter Plys-forklæder på, mens vi med klodsede fingre halvt hjalp til og halvt spiste kagedej. Det var ren lykke!

Normalt når jeg vil bage finder jeg inspiration til opskrifter i bøger og på nettet, men da jeg denne jul for første gang ville prøve at bage vaniljekranse selv, var der ingen tvivl om, at opskriften skulle indhentes fra min far. Jeg husker, at min far havde sådan en rigtig gammel køkkendims, hvor man pressede dejen ned i, og så trykkede den ud igennem stjernehullet, så man fik vaniljekransenes karakteristiske takkede form. Heldigvis er jeg lige et skridt foran i køkkenet i dag – det skal gå hurtigt og det skal være nemt – så jeg har fundet en “vaniljekranse-attachment” hos der passer til min køkkenmaskine. Det er jo fantastisk – jeg vidste slet ikke at sådan noget eksisterede!

Copenhagencakes-vaniljekranse-vaniliekranse-2

Så her er den altså, en opskrift der er gået i arv i generationer. Jeg håber I kan lide den!

Ingredienser (ca. 150 stk)½ kg hvedemel
¼ tsk bagepulver
5 tsk vaniljesukker
375 g smør
1 æg
250 g sukker
Vaniljekorn fra 2 vaniljestænger
125 g smuttede mandler.

 • Mel, bagepulver og vaniljesukker sigtes sammen et par gange.
 • Smør hakkes i.
 • I en anden skål røres æg, sukker og vaniljekorn til æggesnaps.
 • Hæld melblandingen i æggesnapsen, og ælt det sammen. Det nemmeste er at bruge håndkraft. Det skal æltes indtil massen er helt ensartet og fast.
 • Mandlerne hakkes meget fint – så de ikke stopper stjernehullet i “vaniljekransemaskinen”. Bland mandlerne i dejen.
 • Pak dejen ind i køkkenfilm og læg den på køl et par timer eller gerne natten over, for det første så dejen bliver fast, og for det andet så al den herlige smag fra vaniljekornene rigtig kan trække ud i dejen.
 • Forvarm ovnen på 185 °C (varmluft).
 • Kør dejen igennem din vaniljekransemaskine og form små ringe á ca. 8-10 cm dej.
 • Læg ringene side om side på bageplader med bagepapir og bag én plade ad gangen i ovnen i ca. 8 minutter lige indtil vaniljekransene bliver let gyldne.

Velbekomme!

copenhagencakes

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.

VISSKJUL Kommentarer (17)

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret.

 1. Fantastisk opskrift, den er brugt 2 år nu, og jeg kunne ikke drømme om at begynde at bruge en anden.
  Knasende, sprøde og så lykkes de hver gang.
  I sandhed verdens bedste opskrift
  Tak fordi du ville dele den❤

  1. Hej Solveig
   Tusind tusind tak for de søde ord. Det glæder mig så meget, at du har været rigtig glad for opskriften. Det er en opskrift vi har brugt i min familie altid, så jeg er også selv svært glad for den 😉
   De bedste hilsner og rigtig godt nytår
   Cecilia

 2. De er helt vidunderlige. Jeg har lavet dem nogle gange nu, og er endt med en ekstra vaniliestang, og 200gr mandler. Tusind tak for opskriften!

 3. Har overtalt min mor til at vi også skal lave vanilje kranse i år, men desværre har vi ikke en familieopskrift, så synes, at din virker så god, så vil prøve den, vi laver dejen i morgen (fredag) sammen med vores brunkagedej og så bager vi begge dele lørdag, og søndag laver vi så klejner (også familieopskrift)…

  1. Jeg håber, I fik lavet nogle skønne klejner og vaniljekranse til jul og at I har fundet en opskrift til familiesamlingen 🙂

 4. Vil bare lige sige tusinde tak for en fantastisk opskrift.. Jeg har altid bøvlet med vanillekranse, der enten flød ud eller ikke smagte af noget. Så stødte jeg på din opskrift den blir nu skrevet ned og brugt fremover!

  Man kan vel godt tillade sig at sige go’ jul nu det jo december lige rundt om hjørnet.

  Så.. Go’ jul, og endnu en gang thumbs up for småkagerne

  AnneMette

  1. Det var så lidt og skønt at du kunne bruge den og det vil være din go-to opskrift.

   Beklager, jeg ikke nåede at svare før nu, men glædelig bag jul i det mindste 🙂

 5. Hej
  Jeg har prøvet at bage dine vaniliekranse, og syntes at de smager dejligt. Jeg har en hjemmeside med opskrifter uden æg og mælk og vil gerne ligge din opskrift derind på også. Er der en kilde jeg skal skrive på eller er det din egen opskrift hilsen Tina

 6. Uhm jeg elsker vaniljekranse! Og din opskrift ligner rigtig meget vores mors opskrift fra gennem tiderne 🙂 Jeg havde ikke en kødhakker, da jeg lavede vaniljekranse, så de måtte rulles ud desværre… Men de smager nu alligevel fantastisk godt! Bedste julesmåkage! 🙂

  1. Det er også bare de bedste vaniljekranse!
   Du må gerne lægge opskriften op, hvis blot du linker til min blog og omskriver teksten, så det ikke er en tro kopi 😉

 7. Din opskrift lyder virkelig god. Tror jeg må afprøve den nåste gang jeg har fri fra arbejdet. jeg har desværre ikke nogen kødhakker eller lignende. Så tror jeg forsøger mig med en sprøjepose og en stor tyl.

  1. Kære Sine,
   Det lyder dejligt, at du har lyst til at prøve opskriften! Jeg tror dog det bliver lidt af en kamp, hvis du bruger sprøjtepose – dejen er meget hård, så jeg kan ikke forestille mig at den kan presses ud af en sprøjtepose… Men skriv endelig til mig når du har prøvet det, og fortæl hvordan det gik 🙂
   De bedste hilsner herfra

Jeg hedder Cecilia, er 29 år, madelsker, bosiddende i København og Kandidat i Islamiske Studier. Arbejder med PR og marketing, og derudover får jeg også tid til kreere madopskrifter for diverse medier, magasiner og virksomheder, hvor jeg rigtig får lov til at gå i dybden med mit kagenørderi.